Υψηλή ανάπτυξη στα logistics: Αυξήσεις έως 10% στα ενοίκια - OlaDeka

Υψηλή ανάπτυξη στα logistics: Αυξήσεις έως 10% στα ενοίκια

Συνεχίζεται η ταχεία ανάπτυξη των logistics, καθώς επιταχύνονται τα επενδυτικά προγράμματα, τόσο των εταιρειών ακινήτων όσο και των χρηστών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών logistics. Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό που εξακολουθεί να υφίσταται στην αγορά για σύγχρονες αποθήκες, που να επιτρέπουν ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και ταυτόχρονα να φιλοξενούνται σε κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Ειδικά το τελευταίο αυτό στοιχείο φαίνεται πως έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά, λόγω της σημαντικής ανόδου του ενεργειακού κόστους, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

«Τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνουμε ότι οι τιμές των ενοικίων για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 5%-10%, ανάλογα με το ακίνητο και τις προσφερόμενες προδιαγραφές και φυσικά το σημείο στο οποίο βρίσκεται», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών.

Στο τελευταίο «Παρατηρητήριο αξιών» για την αγορά logistics, η Geoaxis σημειώνει ότι η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης παρατηρείται στον Ασπρόπυργο με 4,5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ ακολουθούν τα Μεσόγεια με 4,07 ευρώ/τ.μ. και η Ελευσίνα με 3,37 ευρώ/τ.μ. Πιο χαμηλές είναι οι τιμές στη ΒΙΠΕ Σίνδου με 2,85 ευρώ/τ.μ., στα Οινόφυτα με 2.61 ευρώ/τ.μ. και το Καλοχώρι με 2,52 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών μισθώνονται σε τιμές άνω των 4 ευρώ/τ.μ./μήνα. «Σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας άνω των 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά. Αυτή η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω, δεδομένου ότι οι νεόδμητες αποθήκες είτε κατασκευάζονται από τους ίδιους τους χρήστες τους είτε τα συμβόλαια ενοικίασης ολοκληρώνονται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής του έργου.

Αναφορικά με τις επιφάνειες, η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη επιφάνεια καταγράφεται στον Ασπρόπυργο με 8.100 τ.μ., ακολουθούν τα Μεσόγεια Αττικής με 4.150 τ.μ. και μετά τα Οινόφυτα με 3.902 τ.μ. Τις μικρότερες διάμεσες διαθέσιμες επιφάνειες εμφανίζουν η ΒΙΠΕ Σίνδου με επιφάνεια 3.345 τ.μ., η Ελευσίνα με 3.100 τ.μ. και το Καλοχώρι με επιφάνεια 2.070 τ.μ. Οσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων logistics, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή εντοπίζεται στον Ασπρόπυργο με 687,2 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Μεσόγεια η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 634,14 ευρώ/τ.μ και στη ΒΙΠΕ Σίνδου σε 468,85 ευρώ/τ.μ. Η χαμηλότερη μέση τιμή παρατηρείται στο Καλοχώρι με 345,65 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Ελευσίνα και Οινόφυτα το κόστος διαμορφώνεται σε 405,25 ευρώ/τ.μ. και 394,65 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Οι αυξημένες τιμές και το υψηλότερο κόστος κατασκευής έχουν μειώσει και τις αποδόσεις των ακινήτων logistics, οι οποίες πλέον κινούνται πέριξ του 7% για ποιοτικά ακίνητα, ανάλογα με τη θέση και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε κατασκευής», αναφέρει η Geoaxis.

Επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις 250.000 τ.μ.

Η επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των logistics βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη αυτή την περίοδο, καθώς υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2024 θα προστεθούν περί τα 250.000 τ.μ. νέων χώρων. Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι εκείνη της Dimand Real Estate, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων, για την ανάπτυξη ενός εμπορευματικού κέντρου, συνολικής επιφανείας 120.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Για τον σκοπό αυτό, η εισηγμένη θα αξιοποιήσει το πρώην ακίνητο της Βαλκάν Εξπορτ, που απέκτησε πριν από μερικούς μήνες. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ, με την ανάπτυξη να απευθύνεται σε πολυεθνικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια βάση στην ελληνική αγορά, με εύκολη προώθηση των προϊόντων τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημαντική είναι και η προωθούμενη επένδυση της Prodea Investments, η οποία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος logistics επιφανείας 40.000 τ.μ. σε ιδιόκτητη έκταση 110 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η σχετική οικοδομική άδεια είναι πιθανό να εξασφαλιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Νέες επενδύσεις στον τομέα των logistics δρομολογούν τόσο η Trastor AEEAΠ όσο και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, θέλοντας να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες προχώρησαν πρόσφατα στην απόκτηση νέων εκτάσεων σε περιοχές όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί, θέλοντας να δημιουργήσουν συμπλέγματα σύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, που διαθέτουν και υψηλή προστιθέμενη αξία. Η μεν Trastor θα δημιουργήσει μια νέα εγκατάσταση 8.000 τ.μ., ενώ η Briq Properties σχεδιάζει την αύξηση της επιφάνειας της υπό κατασκευή αποθήκης της από 14.500 τ.μ. σε 19.000 τ.μ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria