Τουρκία: «Κλείδωσαν» οι εκλογές στις 14 Μαΐου - OlaDeka

Τουρκία: «Κλείδωσαν» οι εκλογές στις 14 Μαΐου

Ο Τούρκος πρόεδρος φωτογράφισε την ημερομηνία των εκλογών – Αναλυτικά η δήλωση με την οποία έδειξε πότε θα στηθούν οι κάλπες – Διαμήνυσε ότι θα τα δώσει όλα σε αυτήν την αναμέτρηση

Την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία «έδειξε» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν, με βάση όσα είπε, θα προκηρύξει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μετά τον μήνα του Ραμαζανιού, στις 14 Μαΐου, θέλοντας να συμβολίσει την ημέρα που την ίδια ημέρα που κέρδισε μία συντριπτική νίκη κι ο Αντνάν Μεντερές. Όπως ανέφερε, «ο αείμνηστος Μεντερές είχε πει στις 14 Μαΐου 1950 “ως εδώ! Το έθνος μίλησε” και κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία».

«Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο “Τραπέζι των Έξι” (δηλαδή την πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει η αντιπολίτευση) την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια» 
είπε. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από τον Αντνάν Μεντερές και τους υποστηρικτές του, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, είχε κερδίσει τις εκλογές στις 14 Μαΐου 1950 προτού ανατραπεί δέκα χρόνια αργότερα από στρατιωτικό πραξικόπημα και διαλυθεί στη συνέχεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μεντερές, επιδιώκοντας να στείλει ένα μήνυμα στο συντηρητικό εκλογικό σώμα. 

Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι καμία εκλογική μάχη δεν είναι εύκολη αλλά είναι έτοιμος να τα δώσει όλα και σε αυτή την αναμέτρηση.  Επίθεση εξαπέλυσε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μέσω ενός προέδρου – μαριονέτα»,  με τουλάχιστον δέκα άτομα στο παρασκήνιο. 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ο πληθωρισμός» είπε ο Τούρκος πρόεδρος που επιδιώκει την πτώση του δείκτη στο 30% τους επόμενους μήνες.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim için 14 Mayıs tarihini işaret etti:

“Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de sandıktan zaferle çıkmıştı. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün 6’lı masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına ‘yeter’ diyecektir.”pic.twitter.com/wQC5LnwVPe— Seyfullah Koyuncu (@syf_kync) January 18, 2023

Για τα drone Μπαϊρακτάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης και του Αλί Μπαμπατζάν κατά της εταιρείας Μπαϊκάρ που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ.

«Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που στοχοποιείται η Μπαϊκάρ, παρατάσσοντας χίλια ψέματα, το ένα μετά το άλλο; Ο λόγος είναι οι νίκες που έχει καταφέρει η χώρα μας με τα drones που παράγει η Μπαϊκάρ, το κύρος και οι νίκες που έχει κερδίσει, προκειμένου μην μας τραβήξει το τέλμα στη Συρία, να μην έρθουμε σε δύσκολη θέση στο Καραμπάχ, να μην απογοητευτούμε στη Λιβύη, να μην μείνουμε αβοήθητοι στο Αιγαίο. Αυτός ο ήχος βγαίνει επειδή κρατάμε κάθε σπιθαμή της επικράτειας της πατρίδας και όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος εκτός συνόρων υπό έλεγχο με τα οπλισμένα και άοπλα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα που διαθέτουμε».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria