Τα τελευταία 8 χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Γη - OlaDeka

Τα τελευταία 8 χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Γη

Και συνεχίζουμε…

Η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως τα τελευταία 8 χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Γη, παρά την ψυχρή δράση του La Nina από το 2020.

Το 2022 σημαδεύτηκε από πολλές χωρίς προηγούμενο φυσικές καταστροφές και η μέση θερμοκρασία του έτους ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα.

Το Πακιστάν και η Ινδία είχαν καύσωνες με τον υδράργυρο να παραμένει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για δύο μήνες. Στο Πακιστάν, τους καύσωνες ακολούθησαν πλημμύρες που κάλυψαν το 1/3 της χώρας, επηρεάζοντας τη ζωή 33 εκατομμυρίων ανθρώπων και προκαλώντας ζημιές και οικονομικές απώλειες της τάξης των $30 δισεκατομμυρίων.

Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία έκαναν ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας το 2022, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της είχε το δεύτερο πιο ζεστό έτος στα χρονικά, με τους καύσωνες να προκαλούν σοβαρές συνθήκες ξηρασίας σε πολλά μέρη της Γηραιάς Ηπείρου. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει κατά δύο φορές το παγκόσμιο μέσο όρο τα τελευταία τριάντα χρόνια, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Μεγάλα κομμάτια της Μέσης Ανατολής, της Κίνας, της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής είδαν επίσης άνοδο θερμοκρασίας πάνω από το μέσο όρο. Ειδικότερα η Κίνα και η δυτική Ευρώπη επηρεάστηκαν αρνητικά στους τομείς της γεωργίας, της διαχείρισης ενέργειας και των μεταφορών μέσω ποταμών.

Οι πολικές περιοχές σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασιών επίσης. Στην ανατολική Ανταρκτική ο υδράργυρος έγραψε -17.7 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία σε 65 χρόνια. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής μειώθηκε στο μικρότερο ποσοστό του εδώ και 44 χρόνια που υπάρχουν δορυφορικά δεδομένα.

Στην Αρκτική, η Γροιλανδία είδε το Σεπτέμβριο θερμοκρασίες 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο, επιταχύνοντας την απώλεια πάγου.

Μέχρι σήμερα, τα θερμότερα έτη είναι κατά σειρά: 2016, 2020, 2019 και 2017.

Τα επίπεδα του CO2 έφτασαν τα 417 ppm, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια. Το μεθάνιο αυξήθηκε στα 1.894 ppm, σε επίπεδα που υπήρχαν πριν 800.000 χρόνια. Τα δύο αυτά αέρια είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα αέρια θερμοκηπίου που ευνοούν την παγκόσμια υπερθέρμανση και η παραγωγή τους δε δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria