Στο Τατόι θα ταφεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως ιδιώτης - OlaDeka

Στο Τατόι θα ταφεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως ιδιώτης

Τι αποφασίστηκε στην διυπουργική σύσκεψη για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Η Λίνα Μενδώνη θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση. Εάν η οικογένεια θέλει κηδεία στη Μητρόπολη, δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Τα διαδικαστικά της κηδείας του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ συζητήθηκαν σε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση βρέθηκε με το θάνατο του έκπτωτου μονάρχη σε ένα πολιτικό δίλημμα, καθώς η οικογένεια Γλύξμπουργκ ήθελε να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξης:

-Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,

-Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,

-Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,

-Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,

-Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία. Αυτό σημαίνει ότι εάν η οικογένεια Γλύξμπουργκ επιλέξει τη Μητρόπολη, δεν θα έχει λαϊκό προσκύνημα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Τατόι είχε ταφεί και η μητέρα του Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ, Φρειδερίκη, το 1981. Τότε η κυβέρνηση Ράλλη δεν είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να τεθεί η Φρειδερίκη σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, κάτι στο οποίο αντιδρούσε και το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επομένως στο Τατόι θα μπορούσε να τεθεί η σωρός σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά πολιτικά πιο ελεγχόμενο για την κυβέρνηση, η οποία έτσι θα ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Όμως η οικογένεια Γλυξμπουργκ φαίνεται ότι δεν το έχει δεχθεί ακόμη.

Βεβαίως καθώς ο έκπτωτος μονάρχης θα ταφεί ως ιδιώτης, η κηδεία του δεν θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, κάτι που θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις. Προτεραιοτητα άλλωστε της κυβέρνησης είναι να μη χάσει τις κεντρώες, κεντροδεξιές και πασοκογενείς ψήφους. Ταυτόχρονα όμως η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αποξενώσει ένα φιλοβασιλικό κομμάτι της βάσης της, ιδίως από τη στιγμή που αντιμετωπίζει απειλές εκ δεξιών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης με δήλωση του νωρίτερα σχολίασε ότι τον τέως βασιλιά θα τον κρίνει η Ιστορία.

Συλλυπητήρια έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria