Σε λειτουργία από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΟΠΣΚΕ) για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 - OlaDeka

Σε λειτουργία από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΟΠΣΚΕ) για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Το ΟΠΣΚΕ εγγυάται τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προωθώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και, μέσω αυτής, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια. Το νέο ΟΠΣΚΕ έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου Επενδυτή / δικαιούχου.

Μέσω αυτού του εργαλείου καλούνται οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.opske.gr) από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12:00 προκειμένου να μπορούν υποβάλλουν προτάσεις στις δράσεις που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν.

Η δημιουργία «προφίλ» αποτελεί το πρώτο βήμα για μια επιχείρηση– δυνητικό δικαιούχο προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων κρατικών ενισχύσεων.

«Προφίλ» θα πρέπει να δημιουργήσουν εκτός από τις εταιρείες και οι σύμβουλοι εταιρειών στους οποίους θα ανατεθεί από εταιρείες η υποβολή πρότασης.

  • Μέσω taxisnet η διαδικασία
    Η είσοδος στο opske.gr γίνεται με κωδικούς taxisnet για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει η δυνατότητα και με κωδικούς ΟΠΣΚΕ για πρόσωπα που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό γίνονται σαφείς οι ρόλοι, οι σύμβουλοι που θα τους ανατεθεί η υποβολή αίτησης από κάποιες εταιρείες θα μπορούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω του δικού τους προφίλ ως συμβούλων.

Στην περίπτωση εισόδου με κωδικούς taxisnet η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τα στοιχεία του.

Με τη νέα λειτουργία ανάθεσης ενεργειών καθίσταται εύκολο τόσο για το δικαιούχο όσο και για τον σύμβουλο να παρακολουθεί τις ενεργές σχέσεις που έχει στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων ενισχύοντας τη διαφάνεια στην υποβολή προτάσεων.

  • Δικαιούχοι

Στο σύνολο του το ΟΠΣΚΕ προβλέπεται να αξιοποιήσει το σύνολο των διαλειτουργικοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου με στόχο την ελάχιστη επιβάρυνση από την πλευρά των δικαιούχων για την υποβολή στοιχείων.

Οι πρώτες αιτήσεις/ επενδυτικά σχέδια που θα υποδεχτεί η νέα πλατφόρμα αφορούν στην πρώτη δράση του ΕΣΠΑ 2021-2027 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
Η προδημοσίευση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα θα προκηρυχθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τη δεύτερη δράση που αφορά την Πράσινη Μετάβαση, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, να δρομολογείται για το τέλος του πρώτου τριμήνου. Δυνητικά δικαιούχοι και για τα δύο προγράμματα είναι περίπου 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria