Σε θέση μάχης οι επενδυτές για τις μπαταρίες των ΑΠΕ - OlaDeka

Σε θέση μάχης οι επενδυτές για τις μπαταρίες των ΑΠΕ

Σε νέες τεχνολογίες και πρωτίστως στην αποθήκευση κατευθύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, και η αγορά εμφανίζεται… σαν έτοιμη από καιρό. Οπως μάλιστα συνέβη στο παρελθόν με τα αιολικά και πολύ πρόσφατα με τα φωτοβολταϊκά, το επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πληθωρικό και ήδη πολλαπλάσιο των στόχων που θέτει το ΕΣΕΚ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου αιτήσεις για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 19,426 GW, όταν ο αναβαθμισμένος στόχος του ΕΣΕΚ προβλέπει για το 2030 ισχύ 5,6 GW από μπαταρίες και 2,5 GW από έργα αντλησιοταμίευσης (σύνολο 8,1 GW).

Ελέγχοντας τον καιρό

Οι μπαταρίες είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στην ευμετάβλητη παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών, αποθηκεύοντας την ενέργεια την ώρα που δεν καταναλώνεται και διοχετεύοντάς τη στο σύστημα όταν δεν φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση παραγωγής ΑΠΕ, καθώς διασφαλίζει την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σύστημα και περιορίζει τις ανάγκες επέκτασης των δικτύων. Υπό αυτή την έννοια είναι κοινή η εκτίμηση στην αγορά, αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο και στους φορείς, ότι η επίτευξη των αναβαθμισμένων στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν τα έργα αποθήκευσης. Για τους επενδυτές με σημαντική παραγωγή ΑΠΕ, η αποθήκευση θα τους δώσει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου τους και προβλεψιμότητας για τη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά και παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στη σύναψη πράσινων διμερών συμβολαίων (PPAS) με μεγάλους καταναλωτές ή προμηθευτές ρεύματος.

Επιδοτήσεις

Σε αυτή τη φάση, ο συνωστισμός των επενδυτών συνδέεται με το να προλάβουν να εντάξουν τα έργα τους στο επιδοτούμενο χαρτοφυλάκιο των 900 ΜW που θα λάβει επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Η Ε.Ε. ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρόταση της Ελλάδας για τη στήριξη έργων αποθήκευσης 900 ΜW, με ένα κονδύλι της τάξεως των 341 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή επενδυτικής ενίσχυσης, αλλά και ετήσια λειτουργική ενίσχυση στη συνέχεια για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας. Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023 και η εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διασφαλισθεί πόροι 200 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης, τα οποία θα χαθούν εάν δεν επιτευχθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα. Πρόσθετη χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ διασφαλίστηκε για το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, δυναμικότητας 680 MW, που κατασκευάζεται ήδη.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρώτη δημοπρασία έργων που θα λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς εκκρεμούν ακόμη σημαντικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή της, ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην πλευρά της αγοράς, καθώς καθυστέρηση στα έργα αποθήκευσης θα επιβραδύνει και τον ρυθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ λόγω του κορεσμού των δικτύων. «Προκειμένου να υπερκεραστούν τα προβλήματα χωρητικότητας στο σύστημα, θα πρέπει πολύ γρήγορα να αδειοδοτηθούν οι μονάδες αποθήκευσης και να συνδεθούν στο δίκτυο. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα για περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά και στους όρους σύνδεσης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και απαιτείται επίσης να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό», δηλώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

Εν αναμονή της πρώτης δημοπρασίας για έργα αποθήκευσης, που κατά πάσα πιθανότατα μετατίθεται για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θέση «μάχης» έχουν πάρει όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΑΠΕ, αλλά και ξένες εταιρείες.

Η λίστα των επενδυτών

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αδειών συγκεντρώνουν η Mytilineos και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ισχύ 1,1 GW και 1 GW, αντιστοίχως. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης, έχει πάρει άδειες αποθήκευσης για ισχύ 625 MW, o όμιλος Κοπελούζου για 775 MW, η «Ρόκας» για 540 MW, η Ιντρακάτ για 496,6 MW, η «Ελλάκτωρ» για 417,37 MW, η More (όμιλος Μotor Oil) για πάνω από 300 MW και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για 175 MW. Οι γαλλικές εταιρείες AKUO και Voltalia, με έργα ισχύος 386,75 MW και 300 MW αντιστοίχως, η πορτογαλική EDRP με έργα ισχύος 150 MW, η ιταλική Enel με άδειες για ισχύ πάνω από 300 MW και η γερμανική ABO είναι μεταξύ των ξένων εταιρειών που έχουν διασφαλίσει άδειες αποθήκευσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria