Ποιο είδος καφέ έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα - OlaDeka

Ποιο είδος καφέ έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα

Μελέτη συνέκρινε τις εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου σε τέσσερα είδη καφέ προκειμένου να εντοπιστεί ο μεγαλύτερος “ένοχος” για επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το “The conversation” ο καφές που συσκευάζεται μέσα σε κάψουλες και στη συνέχεια μπαίνει σε ειδική μηχανή (κυρίως εσπρέσο) ευθύνεται για λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλη της διάρκεια του κύκλου ζωής του, σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου και τον στιγμιαίο καφέ.

Η μελέτη διερεύνησε τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τα διάφορα είδη καφέ, από την γεωργική παραγωγή, την μεταφορά των κόκκων καφέ, το ψήσιμο, το άλεσμα, το ζέσταμα του νερού, έως και το πλύσιμο του φλιτζανιού στο οποίο σερβίρονται.

Η έρευνα μέτρησε το αποτύπωμα άνθρακα του καφέ συγκρίνοντας τέσσερις μεθόδους παρασκευής 280 χιλιοστόλιτρων καφέ, και συγκεκριμένα:

1) Παραδοσιακός καφές φίλτρου (25 γραμμάρια καφέ)

2) Καφές σε κάψουλες (14 γραμμάρια καφέ)

3) “Ζυθοποιός” καφές (γαλλικός τύπος) (17 γραμμάρια καφέ)

4) Στιγμιαίος καφές (12 γραμμάρια καφέ)

Η ανάλυσή έδειξε ξεκάθαρα ότι ο παραδοσιακός καφές φίλτρου έχει το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, κυρίως επειδή χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα καφέ σε σκόνη για την παραγωγή της ποσότητας καφέ. Αυτή η διαδικασία καταναλώνει επίσης περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση του νερού και τη διατήρηση του καφέ ζεστού.

Όταν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις συνιστώμενες ποσότητες καφέ και νερού, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται ανά φλιτζάνι, στη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του βραστήρα σε σύγκριση με μια καφετιέρα και στην απουσία οργανικών απορριμμάτων προς επεξεργασία. Εάν όμως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλεόνασμα 20% καφέ και θερμαίνουν το διπλάσιο του νερού που χρειάζεται (κάτι που συμβαίνει συχνά), οι κάψουλες καφέ φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Γιατί; Επειδή οι κάψουλες σας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσετε την ποσότητα καφέ και νερού ανά κατανάλωση.

Επιπλέον σε σύγκριση με τον παραδοσιακό καφέ φίλτρου, η κατανάλωση καφέ φίλτρου σε κάψουλα (280 ml) εξοικονομεί μεταξύ 11 και 13 γραμμάρια καφέ.

Σε επίπεδο καταναλωτή, πέρα ​​από τη μείωση της κατανάλωσης καφέ, η αποφυγή σπατάλης καφέ και νερού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των παραδοσιακών, παρασκευασμένων και διαλυτών καφέδων.

Αν και οι κάψουλες καφέ αποφεύγουν την υπερβολική χρήση καφέ και νερού, ωστόσο, η ευκολία των μηχανών κάψουλας μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές να διπλασιάσουν την κατανάλωση καφέ τους, καθιστώντας έτσι άχρηστο, αυτό το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις επιλογές ανακύκλωσης κάψουλας στην πόλη όπου ζουν για να αποφύγουν την αποστολή τους σε χώρο υγειονομικής ταφής αντί για εγκατάσταση ανακύκλωσης. Ακόμα καλύτερα, θα πρέπει να στραφούν σε επαναχρησιμοποιήσιμες κάψουλες .

Πάντως ανεξάρτητα από τον τύπο παρασκευής του καφέ, η παραγωγή καφέ, είναι η φάση που εκπέμπει τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και συμβάλει σε περίπου 40%- 80% των συνολικών εκπομπών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria