Ποια θέματα ασφάλειας τροφίμων βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2022

Ποια θέματα κέρδισαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, περισσότερο τη χρονιά που πέρασε.

Η υποτιμημένη εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, σημασία της ασφάλειας τροφίμων άρχισε επιτέλους να παίρνει, την θέση που της αξίζει. Όχι μόνο γιατί συνιστά ύψιστο θέμα υγείας αλλά και διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωστή διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το αποδεικνύουν: 600 εκατομμύρια – σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο – αρρωσταίνουν μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και 420.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια 33 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής. Επιπλέον 110 δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο σε παραγωγικότητα και ιατρικά έξοδα που προκύπτουν από μη ασφαλή τρόφιμα.

Υπάρχουν χιλιάδες έρευνες που επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική για την ανθρωπότητα είναι η ασφάλεια τροφίμων αν και στην Ελλάδα, το θέμα είναι παραγκωνισμένο και η παρουσία της ως είδηση ή είναι ανύπαρκτη ή απλώς «κλείνει τρύπες» στην ύλη δελτίων ειδήσεων και ιστότοπων.

Η εμφάνιση του Cibum όμως στην ελληνική ειδησεογραφία άλλαξε τα δεδομένα. Η επισκεψιμότητα την χρονιά που πέρασε απέδειξε, πως τα θέματα τροφίμων βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες-καταναλωτές.

 Το εξειδικευμένο site για την ποιότητα την ασφάλεια και την ψυχή των τροφίμων, αποτελεί πηγή ουσιαστικής πληροφόρησης, έγκυρης ενημέρωσης και αποτελεσματικής καθοδήγησης, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Και όχι μόνο για τους επιστήμονες, επαγγελματίες και εργαζόμενους στον χώρο, αλλά και για τους πολίτες που απλώς ενδιαφέρονται για την ποιότητα των τροφίμων τους. Δηλαδή για το πώς να προστατεύσουν τους ίδιους και τις οικογένειες τους από τους διάφορους κινδύνους που έχουν σχέση με το φαγητό τους, είτε αυτό είναι παθογόνα, είτε διατροφική αξία, είτε ποιότητα, είτε ακόμα και βιωσιμότητα για τους πιο συνειδητοποιημένους.

 Ποιο θέμα όμως κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, τη χρονιά που πέρασε στο cibum.gr; Φυσικά οι εκατοντάδες (324) σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις,  με σαλμονέλα σε 120 χώρες, από τα δημοφιλή Kinder-έκπληξη της Ferrero, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Το θέμα αποκάλυψε στο Ελληνικό κοινό, πρώτο το Cibum, πριν από οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και τοποθέτηση των αρχών. Η ενημέρωση για το τραγικό περιστατικό ήταν συνεχής από το Cibum, με όλες τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι επισκέψεις να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στα σχετικά, με τις δηλητηριάσεις Kinder, θέματα και την… «προδοσία» για εκατομμύρια μαμάδες που μέχρι τότε θωρούσαν τις παιδικές σοκολάτες της Ferrero ως την πιο υγιεινή και απενοχοποιημένη λιχουδιά για τα παιδιά τους.

Δεύτερα σε επισκεψιμότητα ήταν τα θέματα με τα θανατηφόρα κρούσματα E.coli από τις πίτσες Buitoni της Nestle. Ο τραγικός απολογισμός  2 νεκροί και 56 ασθενείς. Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη οι οικογένειες ζητούν με αγωγές, αποζημίωση από τη Nelste υψους 250 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το κοινό δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είναι αναμενόμενο στις ανακλήσεις του ΕΦΕΤ με επίσης δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις. Στην κορυφή των επισκέψεων στα θέματα ανακλήσεων του ΕΦΕΤ βρέθηκε η Ελληνική εταιρεία, τα προϊόντα της οποίας ανακλήθηκαν για τρίτη φορά!

Τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά το 2022 στα θέματα νομοθεσίας τροφίμων, όπως και στις ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης Ειδοποιήσεις για τα τρόφιμα (RASFF).

Όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον κέρδισε επίσης, η απίστευτη υπόθεση με τις θανατηφόρες δόσεις ναρκωτικών σε σαμπάνιες Moët με έναν νεκρό και επτά δηλητηριάσεις τον Φεβρουάριο του 2022. Στη σαμπάνια εντοπίστηκαν θανατηφόρες δόσεις “έκσταση”, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο “σκληρά ναρκωτικά” σε ποσότητα πάνω από 1.000 φορές της κανονικής δόσης του ναρκωτικού!Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το μπουκάλι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ίσως να μην περιείχε καθόλου σαμπάνια, αλλά μάλλον μια ουσία για τη διατήρηση του ναρκωτικού σε υγρή μορφή και ήταν ένας τρόπος να πουληθεί χωρίς να κινήσει τις υποψίες των αρχών.

«Το κρασί σκοτώνει» Η νέα ετικέτα –παρόμοια με τα τσιγάρα- που καλείται να ψηφίσει η ΕΕ ήταν επίσης, ένα από τα δημοφιλή θέματα στη λίστα των κορυφαίων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria