Ο μοναχικός κύκνος της λίμνης Παμβώτιδας που ξύπνησε την ανθρωπιά μέσα μας (βίντεο) - OlaDeka

Ο μοναχικός κύκνος της λίμνης Παμβώτιδας που ξύπνησε την ανθρωπιά μέσα μας (βίντεο)

Το 2022 το ταίρι του, άλλα και ο ίδιος δέχτηκαν επίθεση από σκυλιά κοντά στην φωλιά τους… Από τότε η ζωή του κύκνου της Καστοριάς άλλαξε ριζικά…

Μεταφέρθηκαν στον κέντρο περίθαλψης, οπού εκεί οι γιατροί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους… Δυστυχώς όμως το ταίρι του κύκνου δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ο κύκνος παρέμενε στο κέντρο περίθαλψης, καθώς υπήρχε κίνδυνος να δεχθεί ξανά επίθεση είτε από σκυλιά, είτε κάποιο χτύπημα από διερχόμενο αυτοκίνητο. Έτσι οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να του αλλάξουν περιβάλλον και να τον μεταφέρουν στην λίμνη Παμβώτιδα, των Ιωαννίνων.

Προέκυψαν ωστόσο θέματα προσαρμογής, καθώς οι άλλοι κύκνοι δεν τον δέχτηκαν… Έτσι απομονωμένος “κυκλοφορεί” στις όχθες της λίμνης… Μόνος και θλιμμένος δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι έχασε το ταίρι του…

Δεν υπάρχει “χωρισμός” για τους κύκνους 

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν μόνο μία φορά, διαλέγουν ένα σύντροφο και με αυτόν πορεύονται στη ζωή. «Η μόνη περίπτωση να ανακάμψει είναι να βρει ένα νεαρό ταίρι κάποια στιγμή αργότερα, γιατί τα μεγάλα θηλυκά είναι ζευγαρωμένα. Προς το παρόν προσπαθεί να εγκλιματιστεί», λέει στην ΕΡΤ η κυρία Κατερίνα Χιωτέλλη, Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

«Έχει μεταφερθεί εδώ και ένα χρόνο στην λίμνη, περίπου από τις 27 Φεβρουαρίου του 2022. Από τότε η μονάδα διαχείρισης μαζί με εθελοντές της περιοχής παρακολουθούν την εξέλιξη της ανάπτυξής του. Πάει καλά… ωστόσο κυκλοφορεί πάντα μόνος του στη λίμνη», σημειώνει η κυρία Χιωτέλλη, που ωστόσο πιστεύει ότι με τον χρόνο ο κύκνος θα καταφέρει σιγά σιγά να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.

Ο κύκνος που ξύπνησε την ανθρωπιά μέσα μας

Η θλιβερή ιστορία του συγκίνησε και συγκινεί πλήθος κόσμου, που επισκέπτονται την λίμνη, για να τον δουν από κοντά να του κάνουν παρέα… “Μας βοηθά να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε, όταν βλέπουμε ανθρώπους να σκοτώνουν τους συντρόφους τους, οι κύκνοι θυσιάζονται για τους συντρόφους τους…” λένε περαστικοί που αγάπησαν την ιστορία του.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria