Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα στο Παρεκκλήσι της Μητρόπολης – Σε κλοιό ασφαλείας το Τατόι - OlaDeka

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα στο Παρεκκλήσι της Μητρόπολης – Σε κλοιό ασφαλείας το Τατόι

Σε εξέλιξη είναι από τις 6.15 το πρωί της Δευτέρας το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων θα τελεστεί σήμερα η κηδεία του τέως βασιλιά ως ιδιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 έτων την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε εξέλιξη είναι από τις 6:15 το πρωί της Δευτέρας στο Παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως που θα διαρκέσει έως τις 10:30 (μπορεί να υπάρξει μια μικρή παράταση έως τις 11).

Στις 5:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η μεταφορά της σορού του τέως βασιλιά από το Ά Νεκροταφείο ώστε να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί στις 12:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει η ταφή του στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών.

Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 187 που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση.

Πού θα στέκονται οι καλεσμένοι

Η διάταξη των θέσεων θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας θα βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων.

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών θα δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου.

Η κηδεία στο Τατόι

Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, από το πρωί εφαρμόζονται προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

“Δρακόντεια” τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία -με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού για τους επισκέπτες- με τη συμμετοχή 1.000 αστυνομικών, 2 ελικοπτέρων και 5 drones.

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία.

Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Γενάρη.

Οι επίσημοι θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακροβολισμένοι βρίσκονται αστυνομικοί των ΕΚΑΜ σε νευραλγικά σημεία.

Πέριξ της Μητρόπολης υπάρχει αυστηρή παρουσία της Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και για να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα.

Στο Τατόι το “μπλόκο” της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της “Λεύκας”, καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

Καθ’ όλη την διάρκεια τόσο για την κηδεία στο κέντρο, όσο και για την πομπή θα μεταδίδεται συνεχώς εικόνα και θα γίνεται ανάλογος συντονισμός δυνάμεων από ελικόπτερο και drones της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πολιτικοί που θα παραβρεθούν

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, αλλά κι άλλων πολιτικών προσώπων.

Το “παρών” στη Μητρόπολη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θα βρεθεί ειδικότερα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου ουσιαστικά θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία.

Στην κηδεία αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης θα απουσιάζει στο εξωτερικό και αντ’ αυτού θα δώσει το παρών η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου.

Στην κηδεία έχουν δηλώσει ότι θα πάνε και οι βουλευτές της ΝΔ, Μεσσηνίας Μίμης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος (και οι τρεις σαμαρικοί), αλλά και ο (καραμανλικός) βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που είναι βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Εκκρεμότητα παραμένει το αν θα έρθει στην Αθήνα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria