Καύσιμα: Οι τιμές έξω πέφτουν αλλά στην Ελλάδα αντέχουν - Πού θα φτάσουν βενζίνη και πετρέλαιο - OlaDeka

Καύσιμα: Οι τιμές έξω πέφτουν αλλά στην Ελλάδα αντέχουν – Πού θα φτάσουν βενζίνη και πετρέλαιο

Οι διεθνεις τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο η διπλή αυτή θετική εξέλιξη δεν έχει φέρει ακόμη την μείωση τιμών που επιβάλλει μία τέτοια εξέλιξη

Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές των καυσίμων από την περασμένη Τετάρτη βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι, εντούτοις στην ελληνική αγορά των καυσίμων οι αναμενόμενες μειώσεις δεν έχουν έρθει ακόμη παρά μόνο σε ελάχιστο βαθμό. Αντίθετα μάλιστα στο πετρέλαιο θέρμανσης η αγορά έδειξε να προσαρμόζεται σχετικά γρήγορα στις αυξημένες τιμές που προκάλεσε η μείωση της κρατικής επιδότησης, αλλά και της κατάργησης της αντίστοιχης των διυλιστηρίων.

Έτσι λοιπόν η κρατούσα τιμή στην Αττική και της Θεσσαλονίκη είναι στην περιοχή του 1,2 έως και 1,25 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Περιφέρειαη τιμή διαμορφώνεται περίπου στο 1,3 ευρώ το λίτρο. Η μέση αύξηση σε σχέση με το τέλος του περασμένου χρόνου που ίσχυε η επιδότηση είναι της τάξεως των 10 με 12 λεπτά το λίτρο.

Σημειώνεται ότι η μείωση στην αντλία της κρατικής επιδότησης είναι 10 λεπτά το λίτρο, ενώ έπαυσε και η επιδότηση από τα διυλιστήρια, που ήταν 3,75 ευρώ το λίτρο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου συνολική επιδότηση 13,75 λεπτά το λίτρο.

Γρήγορη η προσαρμογή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Και ενώ η προσαρμογή των τιμών από τις μειώσεις ήταν σχετικά γρήγορη, από την άλλη η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, από την αρχή του έτους δεν έχει ακόμη επηρεάσει σε άξιο λόγου βαθμό την ελληνική αγορά. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς ήταν ότι θα έρθουν μειώσεις σε βενζίνη και diesel κίνησης της τάξεως των 6 με 8 λεπτά το λίτρο, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον αυτό δεν έχει συμβεί

Η διεθνής τιμή του Brent έχει υποχωρήσει από τα 86,33 δολάρια το βαρέλι που ήταν κατά την τελευταία ημέρα του 2022 στα 79,60 δολάρια το βαρέλι σήμερα. Πτώση της τάξεως των 6,73 δολαρίων το βαρέλι ή σε ποσοστό περίπου 7,8%.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες για υποχώρηση ων τιμών, με βάση τους κανόνες της αγοράς.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι πλέον στα 1,0731 ενώ είχε βρεθεί και στα 1,0487 πολύ πρόσφατα.

Αυξάνονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν πλέον λίγες ημέρες ακόμα περιθώριο για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκπνέει στις 13 Ιανουαρίου και τα στοιχεία της πλατφόρμας MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα οι αιτήσεις έφταναν σε 1.214.555, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες πληρωμές αφορούσαν 842.397 νοικοκυριά που έλαβαν επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 300 εκατ. ευρώ).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά  βρίσκονται σε αναμονή για να λάβουν το επίδομα με τον επόμενο κύκλο πληρωμών  έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Θα ακολουθήσει και τρίτος γύρος στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου 2023, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται 100 έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria