Εικόνες καταστροφής στο Κογκρέσο μετά την εισβολή οπαδών του Μπολσονάρου - Λούλα: «Θα τιμωρηθούν» - OlaDeka

Εικόνες καταστροφής στο Κογκρέσο μετά την εισβολή οπαδών του Μπολσονάρου – Λούλα: «Θα τιμωρηθούν»

Υπό τον έλεγχο του προέδρου Λούλα τα κυβερνητικά κτήρια στη Μπραζίλια. Καταδικάζει με tweet τους οπαδούς του ο Μπολσονάρου.

Ασύλληπτες εικόνες καταγράφηκαν στη Βραζιλία την 8η Ιανουαρίου, εικόνες θλίψης και οργής που ξύπνησαν μνήμες από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δύο χρόνια πριν.

Οπαδοί του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, τυλιγμένοι με τις σημαίες της χώρας τους και φωνάζοντας συνθήματα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλλουν σε κυβερνητικά κτήρια. Πρώτος στόχος ήταν το Κογκρέσο της Βραζιλίας, όπου προκάλεσαν καταστροφές, ενώ μερίδα διαδηλωτών κατέκλυσε τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, μπήκε στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σε άλλα κτήρια, όπου στεγάζονται υπουργεία.

brazilia 2

Οι σκηνές που παρακολούθησε χθες με κομμένη την ανάσα του πλανήτη ήταν μία θλιβερή επανάληψη της 6ης Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, με τις εικόνες να μένουν στην Ιστορία.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρου, ο οποίος μέσω Twitter, καταδίκασε την εισβολή στο Κογκρέσο προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές πριν απομακρυνθούν από τα κυβερνητικά κτήρια, με υπουργούς να δημοσιεύουν στα Μέσα εικόνες από το εσωτερικό τους.

Η κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή ανάγκασε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, να επιστρέψει στην Μπραζίλια, ώστε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου τόνισε πως ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια.

Εικόνες του AP δείχνουν τον Λούλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα κυβερνητικά κτήρια, που υπέστησαν ζημιές.

loyla 3

Για την εισβολή η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 300 συλλήψεις.

Παύτηκε ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας

Την ίδια ώρα ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή των οπαδών του ακροδεξιού Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Παράλληλα, ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

«Θα τους βρούμε και θα τιμωρηθούν»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε αμέσως την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια από τους «βάνδαλους φασίστες», όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.

Απίστευτες σκηνές από την εισβολή

Στην Μπραζίλια επικράτησε χάος μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο. Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν.

ΒΡΑΖΙΛ

Ένα ελικόπτερο έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

Μια τοπική δημοσιογραφική ένωση ανέφερε ότι πέντε δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση. Μεταξύ αυτών και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που τον χτύπησαν και του έκλεψαν όλο το υλικό του.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ111

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα γραφεία των βουλευτών λεηλατημένα και διαδηλωτές όρθιους στα έδρανα της Γερουσίας. Ο ένας από αυτούς καθόταν στην έδρα του προέδρου της Γερουσίας, μιμούμενος προφανώς όσα έκαναν οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το CNN Brasil, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο χαλί ενός σαλονιού του Κογκρέσου και χρειάστηκε να το βρέξουν για να την σβήσουν.

Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές στα κτήρια αυτά που θεωρούνται θησαυροί της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Καταδίκη από Μπολσονάρου

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έκρινε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Σε άλλη ανάρτησή του στο ίδιο νήμα, ο κ. Μπολσονάρου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria