Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές, καθώς σκοτώνουν και τρώνε σκουλήκια

Αρχική » Υγεία » Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές, καθώς σκοτώνουν και τρώνε σκουλήκια

Εύρημα μελέτης για τα μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτει πως πρόκειται για σαρκοφάγο είδος που σκοτώνει με τοξικό αέριο τα σκουλήκια και μετά τα τρώει.

Εύρημα μελέτης για τα μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτει πως πρόκειται για σαρκοφάγο είδος που σκοτώνει με τοξικό αέριο τα σκουλήκια και μετά τα τρώει.

Μύκητας πλευρώτους μανιταριών χρησιμοποιεί νευρικό αέριο, για να παραλύσει και στη συνέχεια να ρουφήξει τα μικροσκοπικά σκουλήκια (νηματώδη) που το απειλούν -που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν πάνω του.

Το αέριο αυτό, λέγεται 3-οκτανόνη.

Το τι κάνει ο συγκεκριμένος μύκητας ήταν γνωστό από το ’80. Τώρα έγινε γνωστό και το πώς το κάνει.

Η Yen-Ping Hsueh του ερευνητικού ινστιτούτου Academia Sinica, στην Ταϊβάν και η ομάδα της είχαν ανακαλύψει πως ο μύκητας του πλευρώτους περιέχει μικροσκοπικές δομές, σε σχήμα γλειφιτζουριού. Αυτές ανοίγουν όταν τα νηματώδη σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Τώρα ανακάλυψαν πως όταν προκληθεί σχισμή, απελευθερώνεται από αυτήν ένα αέριο που είναι πολύ τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Για την ακρίβεια, προκαλεί μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και τα μυικά κύτταρα του σώματος, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Το φαινόμενο ονομάστηκε “νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι”.

Αφότου σκοτωθεί η λεία, οι δομές αναπτύσσονται γύρω από το σώμα του σκουληκιού, για να το απορροφήσουν “ίσως γιατί έτσι ‘λαμβάνουν’ άζωτο, στοιχείο που είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο όπου αναπτύσσεται ο μύκητας”.

Το εύρημα ωστόσο, προκαλεί συζήτηση στη vegan κοινότητα, σχετικά με το εάν τα μανιτάρια πλευρώτους είναι μια πραγματικά vegan τροφή.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια