Μελέτη: Κίνδυνος από αυτόματους πωλητές γάλακτος – Εστία Cryptosporidium parvum - OlaDeka

Μελέτη: Κίνδυνος από αυτόματους πωλητές γάλακτος – Εστία Cryptosporidium parvum

Η πρώτη τεκμηριωμένη εστία κρυπτοσποριδίου σε γάλα από αυτόματους πωλητές. Το γάλα μολύνθηκε μετά την παστερίωση! Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ένα ξέσπασμα μολύνσεων από το βακτήριο Cryptosporidium parvum στην Αγγλία το 2021 οφείλεται τελικά σε γάλα από μηχάνημα αυτόματης πώλησης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Epidemiology and Infection. Συνολικά, 3 άνθρωποι αρρώστησαν από την κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μόλυνση προκλήθηκε μετά την παστερίωση. Όπως αναφέρει και δημοσίευμα στο Food Safety News, θεωρείται ότι είναι η πρώτη τεκμηριωμένη εστία κρυπτοσποριδίου που σχετίζεται με παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από μηχανή αυτόματης πώλησης γάλακτος.

Η επιδημία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, όποτε και έγιναν γνωστά τα 3 κρούσματα που μολύνθηκαν από κρυπτοσπορίδιο. Και οι 3 άνθρωποι είχαν επισκεφθεί ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης γάλακτος σε μια φάρμα. Επρόκειτο για δύο άνδρες και μια γυναίκα, όλοι άνω των 40 ετών.

Συνολικά 33 περιπτώσεις κρυπτοσποριδίωσης εντοπίστηκαν σε μια καθορισμένη περίοδο στη Νοτιοδυτική περιφέρεια της Αγγλίας, ωστόσο σε καμία άλλη περίπτωση πέρα ​​από τις τρεις πρώτες δεν είχε καταναλωθεί γάλα από μηχάνημα αυτόματης πώλησης.

Κακή υγιεινή στη φάρμα φέρεται να οδήγησε στη μόλυνση

Η φάρμα που φέρεται να πωλούσε το μολυσμένο γάλα αποτελεί ένα οικογενειακό γαλακτοκομείο πολλών γενεών, όπου το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος πωλείται για χονδρική μεταποίηση. Μικρή ποσότητα γάλακτος παστεριώνεται επί τόπου και πωλούνται επίσης τυριά και αυγά.

Ένας Λειτουργός Περιβαλλοντικής Υγείας (EHO) επιθεώρησε το αγρόκτημα και το βαθμολόγησε με 1 στα 5, σημειώνοντας ότι απαιτείται σημαντική βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής. Μολονότι η παστερίωση βελτιώθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμών, εκφράστηκε ανησυχία σχετικά με τον καθαρισμό του εξοπλισμού και των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης, ιδιαίτερα μετά την παστερίωση.

Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία

Όπως επισημαίνει και το Food Safety News, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλη τη Νοτιοδυτική Αγγλία. Ωστόσο, αποτελεί ζήτημα το ότι οι φάρμες και οι αγρότες πολλές φορές δεν γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εγγραφής ως επιχείρηση τροφίμων και πωλούν τα προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή. Οπότε δεν είναι σίγουρο ποιοι και πόσοι καταναλωτές μπορεί να πίνουν δυνητικά μολυσμένο γάλα.

Οι μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν έναν εκκολαπτόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria