Deutsche Bank: Τα 10 πράγματα που πρέπει να κοιτάζετε το 2023 - OlaDeka

Deutsche Bank: Τα 10 πράγματα που πρέπει να κοιτάζετε το 2023

Με την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, που κυριάρχησε στο παγκόσμιο finance την τελευταία δεκαετία, να έχει πλέον κλείσει, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι οι αγορές θα γίνουν πιο ευμετάβλητες και επιχειρεί να εντοπίσει τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την εικόνα σε επιχειρήσεις, οικονομίες και πολιτική μέσα στο 2023.

1.       Πώς θα γίνει η στροφή των πολιτικών σε ΗΠΑ και Κίνα

Δύο από τους βασικότερους παράγοντες που επηρέασαν τις αγορές το 2022 ήταν η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η πολιτική zero covid της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι το 2023 θα επηρεαστεί καθοριστικά από τον βαθμό της αναμενόμενης στροφής από αυτές τις πολιτικές. Σύμφωνα με την Deutsche Bank,  στο τέλος, ούτε η Fed αλλά ούτε και η Κίνα δεν θα ανακοινώσουν επισήμως μία πλήρη στροφή. Αντ΄ αυτού, θα ακολουθήσουν ένα λεγόμενο «soft pivot», με σταδιακά χαλαρότερες πολιτικές στις οικονομίες τους, καθώς μια απότομη αλλαγή θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές αρνητικές  επιπτώσεις.

2.       Πώς θα ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το 2023 θα αποδειχθεί μια πιο σταθερή περίοδος στην παγκόσμια πολιτική από ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε θα είναι η πρώτη χρονιά του 21ου αιώνα χωρίς γενικές ή προεδρικές εκλογές στις χώρες του G7. Χωρίς προεκλογικές καμπάνιες, οι ηγέτες θα μπορέσουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής.

3.       Η χρήση του εμπορίου ως όπλου

Το 2023 έσπασαν αρκετά ταμπού στη χρήση του εμπορίου ως όπλου, καθώς μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τα συναλλαγματικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, οι δυτικές χώρες προχώρησαν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών και η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές εμπορευμάτων. Το 2023, οι χώρες αναμένεται να σπρώξουν ακόμα περισσότερα τα όρια του πώς χρησιμοποιούν το εμπόριο στις διαμάχες τους, με τη Deutsche Bank να «βλέπει», μεταξύ άλλων, καρτέλ αγοραστών από πολλές χώρες, περιορισμούς στις προμήθειες σπάνιων γαιών και άλλων εμπορευμάτων, εθνικοποιήσεις ξένων εταιρειών και περιορισμούς στους ξένους εργαζόμενους.

4.       Οι εντάσεις στους ημιαγωγούς

Εν μέσω της τάσης της αποπαγκοσμιοποίησης, δύο οικοσυστήματα αναμένεται να αρχίσουν να αναπτύσσουν ημιαγωγούς μέσα στο 2023: Το ένα θα έχει στο κέντρο του τις ΗΠΑ και το άλλο την Κίνα. Όλα αυτά θα επηρεάσουν σημαντικά την Ταϊβάν, η οποία τώρα κυριαρχεί στην παραγωγή των τσιπ.

5.       Η αναζήτηση νέων μετοχών ανάπτυξης, τώρα που η τεχνολογία δεν την προσφέρει πια

Οι εταιρείες της τεχνολογίας δεν θα «πεθάνουν», όμως δεν μπορούν πια να θεωρούνται μετοχές ανάπτυξης, λέει η Deutsche Bank που εκτιμά ότι στο εξής θα θεωρούνται επενδύσεις αξίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες νέες εταιρείες θα πάρουν τη θέση τους και θα θεωρούνται μετοχές ανάπτυξης. Αυτές δεν αναμένεται να προέλθουν από έναν συγκεκριμένο κλάδο, αλλά να έχουν χαρακτηριστικά που ευθυγραμμίζονται με το νέο μακροοικονομικό περιβάλλον (reshoring, πράσινη μετάβαση, καθαρή τεχνολογία, υγεία, κυβερνοασφάλεια).

6.       Το νέο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 60/40

Καθώς ο παραδοσιακός συσχετισμός μετοχών και ομολόγων ανατράπηκε, η κατάρρευση των χαρτοφυλακίων 60/40 ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις της χρονιάς.  Η ανοικοδόμηση των χαρτοφυλακίων 60/40 απαιτεί καλύτερη διαφοροποίηση του ρίσκου στις μετοχές, αλλά και την συνειδητοποίηση  ότι οι αποδόσεις θα είναι πλέον πιο ισχνές και πιθανώς κοντά στον ιστορικό μέσο όρο.

7.       Η φυγόκεντρος δύναμη στα ακίνητα: Οι ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου

Ενώ η Deutsche Bank θεωρεί αναπόφευκτη την πτώση των τιμών σε όλες τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων, η αμερικανική αναμένεται να στηριχθεί στην ισχυρή δομή της (είναι μια αυτάρκης και σχετικά ανθεκτική οικονομία). Άλλες χώρες φαίνονται λιγότερο προετοιμασμένες να αντέξουν ένα  σοκ των ακινήτων, με τον οίκο να ξεχωρίζει τη Σκανδιναβία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

8.       Η γεωργία ακριβείας θα επιταχύνει την ασφάλεια των τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, λόγω του κινδύνου ελλείψεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το 2023 να θεωρείται χρονιά επιτάχυνσης της εμπορευματοποίησης της «γεωργίας ακριβείας». Πρόκειται για την πρακτική όπου οι αγροτικές διαδικασίες σχεδιάζονται ειδικά για συγκεκριμένα χωράφια, χρησιμοποιώντας την ασύρματη συνδεσιμότητα, νέο εξοπλισμό και εργαλεία ανάλυσης όπως GPS, geo-mapping, αισθητήρες κτλ.

9.       Κυβερνοεπιθέσεις – Το bullying του 2023

Κάποιες κυβερνοεπιθέσεις του 2022 έδειξαν ότι αυτές δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται απλά σαν το κόστος του να κάνεις business. Ο κόσμος αρχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες στις επιχειρήσεις και αυτό  σημαίνει ότι το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη απάντηση από τις κυβερνήσεις, με σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες που εμπλέκονται.

10.   Πότε να προεξοφληθούν τα καλά νέα

Όταν οι προοπτικές είναι κατά γενική ομολογία απαισιόδοξες και κανείς δεν περιμένει καλά νέα, οι αγορές μπορεί να σημειώσουν άλμα όταν πράγματι προκύψουν θετικές ειδήσεις. Η Deutsche Bank εντοπίζει τους τρεις πιθανούς τομείς από τους οποίους θα μπορούσαν να προκύψουν θετικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό, την Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria