Συμμετοχή εκπαιδευτικών από σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε σχολικές μονάδες της Πολωνίας - OlaDeka

Συμμετοχή εκπαιδευτικών από σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε σχολικές μονάδες της Πολωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συμμετοχή εκπαιδευτικών από σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε σχολικές μονάδες της Πολωνίας»

Από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη 19 εκπαιδευτικών από 13 σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας για παρακολούθηση εργασίας στην πόλη Μπιάλιστοκ της Πολωνίας. Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας ΚΑ1 για τη Σχολική Εκπαίδευση με κωδικό 2020-1-EL01-ΚΑ121-SCH-000020310. Θέμα του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας αποτελεί η προαγωγή ολιστικής προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης στις σχολικές μονάδες και η δραστηριότητα οργανώθηκε από τον οργανισμό Perfect Project, φορέα υποδοχής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Βασικός στόχος του Σχεδίου Κινητικότητας ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με εκπαιδευτικές πρακτικές για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης στις σχολικές μονάδες. Επιμέρους στόχοι της κινητικότητας ήταν η γνωριμία των εκπαιδευτικών με το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας, η ένταξη σε δίκτυα συνεργασίας με σχολικές μονάδες του εξωτερικού για μελλοντικές συνεργασίες, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η βελτίωση των δεξιοτήτων ξένων γλωσσών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Επισκέφτηκαν σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεκριμένα το 50ο σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης Μπιαλιστόκ, το III Liceum im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, το Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Powidzku (ορθόδοξο σχολείο) και το Kalinówka Koscielna, σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αγροτική περιοχή 30 χιλιόμετρα έξω από το Μπιάλιστοκ. Οι Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων τους υποδέχτηκαν εγκάρδια και μοιράστηκαν μαζί τους πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας, παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικές πρακτικές για τη διδασκαλία των διαφόρων μαθημάτων, καθώς και καλές πρακτικές για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  • Επισκέφτηκαν την Κεντρική Έκθεση του Epi-Centrum του Μπιάλιστοκ που καλύπτει διάφορες θεματικές ενότητες, όπως φυσική, οπτική, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ιατρική, αυτοματισμό, ρομποτική και μηχανική. Μέσω των διαδραστικών πειραμάτων οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στη διδακτική των επιστημών.
  • Επισκέφτηκαν το πανεπιστήμιο του Μπιάλιστοκ και παρακολούθησαν σεμινάριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην πόλη, όπως είναι οι πράσινες στέγες (green roofs), η συλλογή νερού μέσω των «κήπων της βροχής» (rain gardens) και η δημιουργία «ανθισμένων λιβαδιών» μέσα στον αστικό ιστό (flowery meadows).
  • Ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μπιάλιστοκ, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Πολωνίας και της Βαρσοβίας, πρωτεύουσας της Πολωνίας, και γνώρισαν σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος των δυο πόλεων.

Η δραστηριότητα της παρακολούθησης εργασίας αποτελεί τη δεύτερη δραστηριότητα στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για τη Σχολική Εκπαίδευση. Η πρώτη, παρακολούθηση σεμιναρίου, υλοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 στην Ισλανδία. Το Σχέδιο Κινητικότητας περιλαμβάνει επίσης και την επίσκεψη εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια σεμιναρίου/εργαστηρίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2023. Μέχρι τη λήξη του Σχεδίου, τον Σεπτέμβριο 2023, οι σχολικές μονάδες που συμμετέχουν ως μέλη της Κοινοπραξίας, θα κληθούν να ενσωματώσουν καλές πρακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στις σχολικές μονάδες τους και να τις παρουσιάσουν σε σχετική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria