Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση αυτά τα Χριστούγεννα, ξεκινώντας από τη γαλοπούλα

6 συμβουλές ασφάλειας τροφίμων, για να μην είναι η γαλοπούλα ο λόγος που θα τρέχετε στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση!

Χριστούγεννα σημαίνει γαλοπούλα, οπότε πολλά χριστουγεννιάτικα τραπέζια αναμένεται να έχουν από μία γαλοπούλα στο τραπέζι τους.

Ωστόσο, η αποθήκευση, η προετοιμασία και το μαγείρεμα μιας γαλοπούλας εγκυμονούν κινδύνους και τροφικές δηλητηριάσεις. Μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα περίπου 2,4 εκατ. τροφικές δηλητηριάσεις.

Και επειδή ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων κανένας δεν θέλει να υποφέρει και να βρίσκεται στο νοσοκομείο, ειδικοί του South Tyneside Council δίνουν στον ιστότοπο The Shields Gazette μερικές συμβουλές ασφάλειας τροφίμων για το κρέας, για να περάσουν όλοι γιορτές χωρίς τροφική δηλητηρίαση.

  • Αν επιλέξετε να μαγειρέψετε γαλοπούλα, ελέγξτε πρώτα τις οδηγίες μαγειρέματός της. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεπαγώσει πλήρως, καθώς ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας και τη θερμοκρασία του ψυγείου, το ξεπάγωμα μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες σε κρύο ψύκτη.
  • Ξεπαγώνετε πάντα τη γαλοπούλα σε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο, ούτως ώστε να μην χύνεται το υγρό από το ξεπάγωμα σε άλλα τρόφιμα, αφού αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες. Πάντα να πλένετε τα χέρια σχολαστικά αφού χειριστείτε οποιοδήποτε μέρος της ωμής γαλοπούλας
  • Μην πλένετε την ωμή γαλοπούλα πριν την ψήσετε, μιας και αυτή η πρακτική μεταδίδει μικρόβια σε χέρια, ρούχα, σκεύη και επιφάνειες. Το νερό δεν θα σκοτώσει τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, αλλά ένα καλό ψήσιμο ξεφορτώνεται τα επικίνδυνα μικρόβια, οπότε μην ανησυχείτε για αυτό!
  • Για να υπολογίσετε το χρόνο μαγειρέματος μιας γαλοπούλας, ελέγξτε τις οδηγίες στη συσκευασία, αν έχετε πάρει συσκευασμένη γαλοπούλα. Διαφορετικά ρωτήστε το χασάπη σας, αν δεν γνωρίζετε. Ελέγξτε ότι το κρέας αχνίζει μετά το ψήσιμο, ότι δεν φαίνεται υπερβολικά ροζ και ότι οι χυμοί του κρέατος είναι καθαροί.
  • Μαγειρέψτε τη γέμιση σας σε ξεχωριστό ταψί, όχι μέσα στη γαλοπούλα, καθώς μια γεμιστή γαλοπούλα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ψηθεί και μπορεί να μην ψηθεί καλά από μέσα.
  • Είτε πρόκειται για φρέσκια είτε για κατεψυγμένη γαλοπούλα, τα υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα νέο γεύμα, όπως ένα σάντουιτς με γαλοπούλα. Ό τι κι αν φτιάξετε, αν και μπορείτε να το καταψύξετε, μετά μπορείτε να το ξεναζεστάνετε μόνο μία φορά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria