Προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή: Τι αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες - OlaDeka

Προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή: Τι αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Προφυλακιστέα κρίθηκε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, μετά την απολογία της αλλά και πολλές ώρες αναμονής για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω απόφαση θα κριθεί εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου. 

Θέμα απαγωγής από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ έθεσαν οι εισαγγελείς

Η κ. Καϊλή που απολογήθηκε επί μία ώρα και ζητούσε δια των συνηγόρων της να αποφυλακιστεί με τον περιοριστικό όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (το γνωστό «βραχιολάκι»), δεν έπεισε τους δικαστές. Ο ένας εκ των συνηγόρων της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Alpha, είχε προϊδεάσει για την αρνητική εξέλιξη, καθώς όπως εξήγησε, το κλίμα μέσα στο δικαστήριο δεν ήταν καλό για την ευρωβουλευτή.

Υπογράμμισε ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και πρότεινε να της αφήσουν μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και να έχει επαφή μόνο με το παιδί της.

Ωστόσο, αιτιολογώντας το αρνητικό κλίμα για την Εύα Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος απαρίθμησε τις ενστάσεις που εξέφρασε κατά την ακρόαση, ο εισαγγελέας του Βελγίου.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο εισαγγελέας αντέτεινε ότι:

  • Το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης.
  • Φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα.
  • Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος «απαγωγής της από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ».

Τα χρήματα «ήταν για τον Παντσέρι»

Όπως έχει ισχυριστεί στις Αρχές, δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο».

Όταν ρωτήθηκε ποιον κάλεσε μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η κα Καϊλή είπε: «Ταραμπέλα και Αρίνα», όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano.

Αναφορικά με τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα σε βαλίτσα που εμπιστεύτηκε στον πατέρα της, η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ούτε δικά της ούτε του συντρόφου της. Ήταν «για τον Παντσέρι», είπε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής είχε πάει μετρητά στο σπίτι Καϊλή-Τζόρτζι: το είχε ήδη κάνει άλλες φορές στο παρελθόν, όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς.

«Πριν τον Covid είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», είπε επίσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». Μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν ο σύντροφός της που «κράτησε κάτι για αυτόν (σ.σ. Τον Παντσέρι)» και «ίσως και για το νυν αφεντικό του Αντρέα Κοτσολίνο».

Η Καϊλή έχει αναφέρει πολλά και «βαριά» ονόματα

Η Καϊλή στις δύο καταθέσεις της, ενώπιον της αστυνομίας (10 Δεκεμβρίου) και ενώπιον του δικαστή (11 Δεκεμβρίου), έχει αναφέρει πολλά ονόματα. Και μερικά είναι «βαριά».

Για παράδειγμα, τα άτομα που προσπάθησε να προειδοποιήσει τηλεφωνικά αμέσως μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της, όπου βρέθηκε χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ. Η Καϊλή κάλεσε τον Παντσέρι, αλλά και τους Βέλγους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρίνα, οι οποίοι επίσης κατέληξαν στο «μικροσκόπιο» του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στις Βρυξέλλες: προς το παρόν κανένας από τους δύο δεν είναι υπό έρευνα.

Η Εύα Καϊλή, από την άλλη, για τους δικαστές ήταν μέρος της μικρότερης ομάδας «φιλικών» ευρωβουλευτών που προσέφεραν «συνειδητή» συνεργασία στην εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες που εκτελούσε ο σύντροφός της μαζί με τον Παντσέρι, παρόλο που ο τελευταίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο»: ο Τζόρτζι ενήργησε ως διερμηνέας του επειδή αισθανόταν ότι είχε «ηθική υποχρέωση» απέναντί του, καθώς και απέναντι στον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο.

Η κα Καϊλη «δεν εμπιστευόταν» τις δραστηριότητες που πραγματοποιούσε ο σύντροφός της με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο: «Αλλά ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι (…)».

Τι έχει πει για τα χρήματα της βαλίτσας

Οι Αρχές επικεντρώνονται στο σημαντικό ποσό των 750.000 ευρώ που βρέθηκε συνολικά στην κατοχή της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με την ίδια, τα χρήματα υπήρχαν ήδη εδώ και τρεις τέσσερις μήνες.

«Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι», λέει η Καϊλή για τα 600.000 ευρώ, αναφερόμενη στα χρήματα που εμπιστεύτηκε στον «ανυποψίαστο» πατέρα της, ενώ οι υπόλοιπες 150.000, όπως ισχυρίζεται, ήταν «χρήματα που είχε δανειστεί (ο Τζόρτζι)».

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο σύντροφός της δυσκολεύτηκε να καλύψει τα έξοδα για την αγορά της νέας τους κατοικίας, τόσο που «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, πληρώνω για αυτό. Μπορείτε να το δείτε στην πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι συνεισφορά του συνεργάτη μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 σε άλλο».

Τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι των δύο, εξαιρουμένου όμως της βαλίτσας «για τον Παντσέρι», ήταν όμως πολύ περισσότερα.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι και μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι παίρνει “δάνεια” από τους γονείς του κατά καιρούς. Ίσως και από τον Αντόνιο. Το ξέρω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα».

Ακόμα, δεν αποκλείει ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ανήκουν και σε άλλους: «Ξέρω ότι κράτησε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, ίσως και για το σημερινό του αφεντικό Κοτσολίνο», αλλά «δεν σκέφτηκα ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria