Πετρέλαιο: Νέα πτώση των τιμών έφερε η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα - OlaDeka

Πετρέλαιο: Νέα πτώση των τιμών έφερε η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα

Η μεγάλη έκταση της τελευταίας έξαρσης της Covid και οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα στοιχεία οδήγησαν τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ιταλία να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς για τους επισκέπτες από την Κίνα

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα μείωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης του μπρεντ τον Φεβρουάριο υποχωρούσαν κατά 1,5% στα 82 δολάρια το βαρέλι στις 12.40, ενώ για τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσαν 1,75% στα 77,58 δολάρια.  

Κατάργηση περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα κατάργησε το τελευταίο διάστημα πολλούς περιορισμούς που εφάρμοζε την τελευταία τριετία, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid, η οποία είχε χαρακτηρισθεί από τις εκτεταμένες και αυστηρές καραντίνες. 

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις πολιτών της κατά των μέτρων αυτών, το Πεκίνο ανακοίνωσε τις περασμένες εβδομάδες την κατάργηση της υποχρέωσης πραγματοποίησης τεστ για μία σειρά δραστηριοτήτων και τη Δευτέρα εξήγγειλε την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της οικονομίας της. 

Εκτίναξη των κρουσμάτων

Το ξήλωμα των περιορισμών οδήγησε αρχικά στην εκτίμηση ότι θα αυξανόταν άμεσα η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και επομένως και η ζήτηση καυσίμων. Ωστόσο, η άρση των περιορισμών συνοδεύτηκε από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα να περιορίζεται από το γεγονός αυτό. 

Το Bloomberg μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο εκτιμήσεις από την ανώτατη υπηρεσίας υγείας της κινεζικής κυβέρνησης, ότι  σχεδόν 37 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα ίσως έχουν μολυνθεί από την COVID-19 μέσα σε μία μόνο ημέρα και ότι περίπου 248 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το 18% του πληθυσμού, πιθανόν να έχουν κολλήσει τον ιό τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου. 

Η εκτίμηση που γίνεται, επομένως, τώρα είναι ότι μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα μπορεί να χρειασθεί 3-4  μήνες, ώστε να περιορισθούν τα κρούσματα μέσα από τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης. 

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί από σειρά χωρών 

Η μεγάλη έκταση της τελευταίας έξαρσης της Covid και οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα στοιχεία οδήγησαν ορισμένες χώρες να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς για τους επισκέπτες από την Κίνα καθώς το Πεκίνο άρχισε να ξηλώνει το αυστηρό καθεστώς ελέγχων και lockdown για τον κορονοϊό.

Ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Κίνα έχουν ανακοινώσει η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ιταλία και η Μαλαισία. 

«Η έλλειψη ξεκάθαρης εικόνας για την κατάσταση αναφορικά με τον κορονοϊό στην Κίνα οδήγησε σε κάποιους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς από διάφορες χώρες, κάτι που αποδυναμώνει την προηγούμενη αισιοδοξία», δήλωσε αναλυτής της IG.

Πιθανή η ανάκαμψη των τιμών το 2023

«Οδεύοντας στο 2023, υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου αλλά αυτή θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό του νέου ανοίγματος της Κίνας και από το αν οι παράγοντες της αγοράς έχουν προεξοφλήσει τους κινδύνους για την ανάπτυξη λόγω της αυστηρότερης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν επίσης επηρεαστεί από τις προσδοκίες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ καθώς η Fed προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό με την αγορά εργασίας να είναι σφιχτή.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, κατά περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Προς επαναλειτουργία του αγωγού Keystone

Ο διαχειριστής του αγωγού Keystone, που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εργάζεται για την επανεκκίνηση του τμήματος που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από διαρροή που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αυτό θα συμβεί σε μία περίοδο που η χιονοθύελλα οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας ορισμένων αμερικανικών διυλιστηρίων.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria