Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα επιτόκια: Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν - OlaDeka

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα επιτόκια: Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν

«Πρέπει να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία ώστε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», τόνισε ο πρωθυπουργός

ι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησής τους.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και τις Τράπεζες, τόνισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια».

Τόνισε, μάλιστα, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στις χρεώσεις των προμηθειών και στα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία μένουν εξαιρετικά χαμηλά: « Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται».

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί και αποδίδει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές με ένα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα πλησιάσει το 6% για το 2022, η χώρα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων ξένων αλλά και εγχώριων με μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και η γενικότερη εικόνα η οποία υπάρχει στο εξωτερικό είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από την άλλη μεριά –συνέχισε ο πρωθυπουργός – εξακολουθούμε να είμαστε δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας με ένα πληθωρισμό ο οποίος βαίνει μεν μειούμενος αλλά εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από αυτή την εισαγόμενη εισβολή ακρίβειας και αυτό καθιστά την υποχρέωση της Πολιτείας για ένα ευρύ πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακόμα πιο επιβεβλημένη και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εκταμιεύσουμε κάτι παραπάνω από 800 εκ για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ αλλά και με τα 300 εκ τα οποία θα διαθέσουμε στο επίδομα θέρμανσης. Εκεί τα νέα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία περιμέναμε διότι μαζί με το επίδομα θέρμανσης έχουμε και τιμές οι οποίες ευτυχώς βαίνουνε πτωτικές. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας αναρωτιόμασταν για το που θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, αν θα είναι στο 1,3 , στο 1,4, τώρα ξέρουμε ότι είναι κάτω από το 1,2 ευρώ το λίτρο και ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η αναφορά του πρωθυπουργού στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. 

«Μαχαίρι» σε 12 προμήθειες συναλλαγών ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών για τις απλές τραπεζικές συναλλαγές, ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα συγκεκριμένων προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες που επιβαρύνουν την κοινωνία:

  1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
  2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  10.  Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  11.  Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τσίπρας: Εκτακτος φόρος στις τράπεζες

Εναν έκτακτο φόρο και μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στο Κιλκίς.

«Βλέπουμε οι τράπεζες μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η δήλωση Τσίπρα στους δημοσιογράφους:

«Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή που ορίζει ο παραγωγός στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι στο σούπερ μάρκετ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει από τα ακριβότερα επιτόκια χορηγήσεων και χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη.

Που εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί σήμερα το ΕΣΥ. Που έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη που υποτίθεται θα προστάτευε.

Ειδικότερα δε με τις τράπεζες, βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό.

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την αδικία. Και αυτό που υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό είναι όχι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά ότι θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη παντού».

Στη συνέχεια της περιοδείας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στη Γουμένισσα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria