Μπάιντεν: Εγκλήματα πολέμου, αλλά είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν - OlaDeka

Μπάιντεν: Εγκλήματα πολέμου, αλλά είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν

Από τη μία ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Πούτιν θα λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και από την άλλη είναι ανοιχτός να τον συναντήσει εφόσον προηγηθεί διαβούλευσή του με το ΝΑΤΟ.

Έχοντας στο πλευρό του τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως οι σκόπιμες επιθέσεις της Ρωσίας σε βάρος αμάχων αλλά και πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία συνιστούν εγκλήματα πολέμου και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα λογοδοτήσει γι’ αυτά.

Σε μία τοποθέτηση μακριά από τη σκληρή στάση που κρατά ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα ότι θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον Πούτιν εάν ο Ρώσος ηγέτης είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά σημειώνει ότι ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι έτοιμος να το κάνει αυτό.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι «είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον κ. Πούτιν», αλλά όχι χωρίς τη διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου», πρόσθεσε.

Στήριξη στην Ουκρανία «χωρίς ημερομηνία λήξης»

Μακρόν, Μπάιντεν

Η αμερικανική και η γαλλική υποστήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής θα συνεχιστεί έως ότου οι αμυντικές δυνάμεις του Κιέβου αναδειχθούν νικητές, δήλωσαν επίσης την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από μια μαραθώνια διμερή συνάντηση κατά τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του γάλλου ηγέτη στον Λευκό Οίκο μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών και των αντίστοιχων επιτελείων τους, οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακρόν δήλωσαν ότι οι προσπάθειες για την παροχή στην Ουκρανία «ασφάλειας, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας» θα συνεχιστούν για «όσο διάστημα χρειαστεί» και επιβεβαίωσαν τη «συνεχή υποστήριξη των δύο εθνών στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Οι ηγέτες τόνισαν ότι η συνεχιζόμενη βοήθεια θα περιλαμβάνει «σημαντικούς πόρους» για την «αντοχή των πολιτών της Ουκρανίας» κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, καθώς και την «εντατικοποίηση της παράδοσης συστημάτων αεράμυνας και εξοπλισμού που απαιτείται για την επισκευή του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας».

Ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Μακρόν δήλωσαν επίσης ότι τα αντίστοιχα έθνη τους σκοπεύουν να συνεχίσουν να παρέχουν «ισχυρή άμεση δημοσιονομική στήριξη» στο Κίεβο και ενθάρρυναν τους διεθνείς οργανισμούς να «κλιμακώσουν» την υποστήριξη που ήδη παρέχεται.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου μετά τη διμερή συνάντησή τους, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η Γαλλική Δημοκρατία υπήρξε «ένας από τους ισχυρότερους εταίρους μας και τους πιο ικανούς συμμάχους μας» και αποκάλεσε τον κ. Μακρόν «φίλο».

Όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται από κοινού

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και … μια βασική κοινή ατζέντα που αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις από κοινού», είπε. «Και περιστασιακά έχουμε κάποιες μικρές διαφορές, αλλά ποτέ με θεμελιώδη τρόπο».

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία «στέκονται μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους G-7, «τόσο ισχυρές όσο ποτέ ενάντια στον κτηνώδη πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τον λαό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται τα σπίτια του και τις οικογένειές του και την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα ενάντια στη ρωσική επίθεση που ήταν απίστευτα βίαιη», είπε.

«Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι, όπως είπα, θα σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη βιαιότητα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τους ουκρανικούς λαούς που υπερασπίζονται τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους και τους παιδικούς σταθμούς τους, τα νοσοκομεία τους … ενάντια στη ρωσική επίθεση».

Ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε επίσης τον Γάλλο ομόλογό του για την υποδοχή πάνω από 100.000 Ουκρανών προσφύγων στις ακτές του, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι «ένα σημάδι του ποιοι είστε ως λαός».

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να συντρίψει τη θέληση όλων εκείνων που αντιτίθενται στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του, επιτιθέμενος σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, πνίγοντας την ενέργεια προς την Ευρώπη ως οδηγό της κρίσης, [και] επιδεινώνοντας [μια] επισιτιστική κρίση που πλήττει πολύ ευάλωτους ανθρώπους όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και δεν πρόκειται να τα καταφέρει», δήλωσε.

Μακρόν: Καταδικάζουμε ξεκάθαρα αυτόν τον πόλεμο

Εμανουέλ Μακρόν

Ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα επεκταθεί στο έργο της Γαλλίας στην Ουκρανία επειδή ο κ. Μπάιντεν είχε περιγράψει «τέλεια» τις κοινές προσπάθειες των μακροχρόνιων συμμάχων.
«Καταδικάζουμε ξεκάθαρα αυτόν τον πόλεμο αμέσως. Ηγούμαστε όλων των διπλωματικών ενεργειών για να καταδικάσουμε αυτόν τον πόλεμο, τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος και υποστηρίζουμε τόσο τον ουκρανικό στρατό που αντιστέκεται [όσο και] τον ουκρανικό πληθυσμό που αντιστέκεται επίσης», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το ενιαίο γαλλοαμερικανικό μέτωπο υποστήριξης της Ουκρανίας προέρχεται από το γεγονός ότι και τα δύο έθνη είναι φτιαγμένα από «αξίες και ιστορία».

«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία δεν είναι πολύ μακριά από εδώ, σε μια μικρή χώρα, κάπου στην Ευρώπη, αλλά αφορά τις αξίες μας. Και έχει να κάνει με τις αρχές μας, και έχει να κάνει με αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία «δεν θα παροτρύνουν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό που δεν θα είναι αποδεκτός γι’ αυτούς».

Ο μόνος τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι ο «μόνος τρόπος» για να τελειώσει ο πόλεμος με «ορθολογικό τρόπο» είναι να «αποχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την Ουκρανία» και δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια να εμπλακεί με τον Ρώσο ηγέτη στο άμεσο μέλλον.

«Πληρώνει ένα πολύ βαρύ τίμημα επειδή δεν το κάνει, αλλά προκαλεί απίστευτες, απίστευτες σφαγές στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας. Θέλω να πω, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, παιδικά σπίτια, είναι αρρωστημένο αυτό που κάνει, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν έχω κανένα άμεσο σχέδιο να επικοινωνήσω με τον κ. Πούτιν», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι η ιδέα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα νικήσουν κάποτε στην Ουκρανία είναι «πέρα από κάθε φαντασία».

«Είμαι έτοιμος, αν είναι πρόθυμος να μιλήσει, να μάθω τι είναι πρόθυμος να κάνει, αλλά θα το κάνω μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους μου στο ΝΑΤΟ», είπε. Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου».

Μακρόν: Οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν τους όρους για το τέλος του πολέμου

Ο Μακρόν λέει ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους για τον πιθανό τερματισμό του πολέμου και τη «βιώσιμη ειρήνη»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να ωθήσουν τους Ουκρανούς σε έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία που «δεν θα είναι αποδεκτός γι’ αυτούς».

«Δεν θα ωθήσουμε ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό που δεν θα είναι αποδεκτός γι’ αυτούς», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

«Είναι τόσο γενναίοι και υπερασπίζονται ακριβώς τις ζωές τους, το έθνος τους και τις αρχές μας. … Αν θέλουμε μια βιώσιμη ειρήνη, πρέπει να σεβαστούμε τους Ουκρανούς να αποφασίσουν τη στιγμή και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διαπραγματευτούν για το έδαφός τους και το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν δήλωσε: «Αυξήσαμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη. Αυξήσαμε την οικονομική μας στήριξη. Αυξάνουμε την ανθρωπιστική μας στήριξη».

Επιπλέον, η υποστήριξη των ΗΠΑ – τόσο οικονομικά όσο και με την παροχή στρατιωτικών όπλων στην Ουκρανία – δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα που δέχεται επίθεση, αλλά και για την ευρύτερη Ευρώπη, είπε ο Μακρόν.

«Για τη σταθερότητα του κόσμου μας σήμερα – διότι αν θεωρήσουμε ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα και να εγκαταλείψουμε τον πλήρη σεβασμό αυτών των αρχών, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανή σταθερότητα σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Μακρόν.

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε δεσμευτεί τόσο πολύ», είπε, αναφερόμενος στα χρήματα και τη βοήθεια που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ ως βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.

«Ενεργειακός στραγγαλισμός» της Ευρώπης

Μακρόν, Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η Ρωσία επιχειρεί τον ενεργειακό στραγγαλισμό της Ευρώπης αλλά τόνισε ότι μαζί με άλλους ηγέτες θα εργαστεί για να μετριαστούν οι συνέπειες.

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να συντρίψει τη θέληση όλων εκείνων [που] αντιτίθενται στις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες, αλλά η επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, η αποκοπή της ενέργειας προς την Ευρώπη για να ανεβάσει τις τιμές, η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, πλήττουν πολύ ευάλωτους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλο τον κόσμο. Και δεν πρόκειται να τα καταφέρει», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια διμερούς συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν και εγώ έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της και να μετριάσουμε τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria