Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του Δήμου - OlaDeka

Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του Δήμου

Συνεχίζουν να φορτώνουν την Τοπική Διοίκηση με αρμοδιότητες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Στην ευθύνη των Δήμων βρίσκονται κρίσιμοι τομείς, όπως τα έργα θωράκισης της ζωής και της περιουσίας του λαού, η αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η καθαριότητα των σχολείων, η Βοήθεια στο Σπίτι, η λειτουργία των αθλητικών και των πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, καθώς και τομείς όπως είναι η φροντίδα των αδέσποτων ζώων κτλ.

Στόχος κάθε φορά των Κυβερνήσεων είναι να απορροφούν οι δήμοι τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Τη στιγμή που, μέσω της φορολογίας, το κράτος συγκεντρώνει τα δημόσια έσοδα (φόρος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι σε βενζίνη, πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά κτλ), αρνείται να δώσει στους Δήμους ακόμα και τη θεσμοθετημένη με το Ν. 352/2010 (Καλλικράτης), χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), για να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Οι δήμοι όλης της Ελλάδας, όπως και ο δικός μας, κινδυνεύουν οικονομικά από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, που με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα αυξήσει κατά 40% το κόστος των λειτουργιών τους. Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, αρνήθηκαν να δώσουν έκτακτη επιχορήγηση γι’ αυτήν την εξέλιξη.

Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023, των 67εκ. €, απέχει «παρασάγγας» από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά συνεχιζόμενα έργα και μελέτες. 

Τα όποια έργα, νέα ή συνεχιζόμενα κυρίως, προορίζονται για τους ποικιλώνυμους εργολάβους που έχουν περικυκλώσει το δήμο και έχουν αναλάβει ουσιαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου απαξιώνονται, αποψιλώνονται σταδιακά από προσωπικό, στερούνται τεχνικά μέσα και υλικά.

Ένα μεγάλο κομμάτι (20εκ.€) αφορά τις Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων. Χωρίς να λέμε ότι αυτά τα έργα «δε χρειάζονται», φαίνεται ξεκάθαρα ότι έργα που χρηματοδοτούνται στα πλαίσια της «Πράσινης Ανάπτυξης» υλοποιούνται έχοντας προτεραιότητα.

Φυσικά την τιμητική τους έχουν πάλι οι αναπλάσεις, έργα και παρεμβάσεις κυρίως για τις “ανάγκες” του τουρισμού (Ανάπλαση παραλίμνιου κοινόχρηστου χώρου τμήματος Νότιας Παραλίας 5εκ.€, βελτίωση Οδού Ορεστείων από ψαράδικα μέχρι Λύκεια 1.2εκ.€, εξωραϊσμός πλατειών Μακεδονομάχων και Ειρήνης 1,6εκ.€).   Επίσης και φέτος ούτε ένα ευρώ για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία.

Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε τέτοιο δρόμο θα παλεύει μαζί με τον λαό.

Καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023 κι ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Μας αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση!

Καστοριά 2-12-2022

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΙΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria