Κ. Μητσοτάκης: Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώνει στη Βουλή - OlaDeka

Κ. Μητσοτάκης: Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώνει στη Βουλή

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού

Την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες, ώστε ο φόρος να καλύψει το food pass με το οποίο θα επιδοτείται το 10% των αγορών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2023.

Το food pass θα αφορά νοικοκυριά με εισόδημα έως 24.000 ευρώ και με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στο «10% ο πληθωρισμος, 10% καλύπτει το κράτος», είπε χαρακτηριστικά και είπε ότι η επιδότηση θα φτάσει μέχρι και τα 220 ευρώ για ένα άτομο, τα 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και να ανέλθει μέχρι και σε 1.000 ευρώ το μήνα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με το μέτρο καλύπτεται μέχρι και το 85% των νοικοκυριών και έκανε λόγο για «ένα σοβαρό ανάχωμα στην ακρίβεια για την προμήθεια των ειδών πρώτης ανάγκης». 

Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι με την ομιλία του επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας.

Από του χρόνου, είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα και ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτικά βαθμίδα.

Οι εξαγωγές κλείνουν με ρεκόρ, όπως και οι επενδύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι τον τόπο μας εμπιστεύονται μεγάλοι κολοσσοί.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας ότι μειώθηκε κατά 30%.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το FlyOver στη Θεσσαλονίκη, τον ΒΟΑΚ και το Ελληνικό, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπε, το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη.

Μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023:

Εμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις που θα κινηθούν, όπως είπε, κοντά στο 8% και στην αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Μάιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria