Καύσιμα: Έκρηξη 60% στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης - OlaDeka

Καύσιμα: Έκρηξη 60% στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης

Βουτιά και στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης

Ξεπουλάει το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς οι τιμές του έχουν βουτήξει ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο.

Πρατήρια υγρών καυσίμων και εταιρείες διανομής πουλάνε το πετρέλαιο ακόμη και με τιμές στα 0,979 ευρώ/λίτρο με αποτέλεσμα οι παραγγελίες ποσοτήτων από καταναλωτές να κινούνται εντυπωσιακά ανοδικά. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι πωλήσεις τον Νοέμβριο έκλεισαν κατά 60% υψηλότερα, σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου κατέγραψαν αύξηση 40%.

Το δεκάμηνο του έτους το πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε ανοδικά 9% έναντι τις αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τιμές

Στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του προϊόντος η τιμή ήταν στα 1,412 ευρώ/λίτρο.

Η εκπτωτική πολιτική που ακολούθησαν τα διυλιστήρια σε συνδυασμό και με την επιδότηση του κράτους στην αντλία είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του προϊόντος.

Σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,135 ευρώ/λίτρο και έχει βουτήξει κατά 0,277 ευρώ/λίτρο ή περίπου 20% έναντι της τιμής κατά την πρεμιέρα διάθεσης του.

Βενζίνη

Μεγάλη είναι και η μείωση της τιμής της αμόλυβδης σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Η μέση τιμή από τα 2,105 ευρώ/λίτρο που ήταν στις 5 Νοεμβρίου έπεσε κατά 0,217 ευρώ/λίτρο στα 1,888 ευρώ/λίτρο. Η υποχώρηση ήταν πάνω από 10%.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Πάντως η βενζίνη δεν γνωρίζει τις μέρες δόξας… του πετρελαίου θέρμανσης. Παρά την υποχώρηση της τιμής οι πωλήσεις κινούνται πτωτικά. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, η ζήτηση είχε υποχωρήσει κατά 4% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η κατανάλωση δείχνει να κινείται σταθερά πτωτικά, αφού το τρίτο τρίμηνο συνολικά οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσε 7% συγκριτικά με το ίδιο περσινό τρίμηνο.

Ντίζελ κίνησης

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Το Νοέμβριο οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες κατά περίπου 1,5 με 2% σε σχέση με πέρυσι.

Σύνολο αγοράς

Η αγορά υγρών καυσίμων, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς πετρελαιοειδών αναμένεται να κλείσουν με μικρή αύξηση στις πωλήσεις.

Οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο 3%. Ωστόσο αυτή η άνοδος αποδίδεται στις υψηλές πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως προαναφέρθηκε το δεκάμηνο η ζήτηση του ήταν μεγαλύτερη κατά 9% από πέρυσι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria