Θα σηκώσει το γάντι ο Πούτιν μετά την «πρόταση» Μπάιντεν για διάλογο; Οι όροι που βάζει το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις - OlaDeka

Θα σηκώσει το γάντι ο Πούτιν μετά την «πρόταση» Μπάιντεν για διάλογο; Οι όροι που βάζει το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις

Τους όρους του Τζο Μπάιντεν για διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν απορρίπτει το Κρεμλίνο τονίζοντας παράλληλα ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ανοιχτός σε συνομιλίες έτσι ώστε να βρεθεί λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι να αποσύρει ο Πούτιν τα στρατεύματά του και ότι αν ο Πούτιν επιθυμεί να τερματίσει τη σύγκρουση, τότε ο Μπάιντεν θα ήταν έτοιμος να μιλήσει με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα ζητεί αναγνώριση «των νέων εδαφών»

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία. «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν, είναι και παραμένει πάντα ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν «τα νέα εδάφη» ως ρωσικά εμποδίζει την αναζήτηση οποιουδήποτε πιθανού συμβιβασμού.

Ερωτηθείς αν ο τρόπος με τον οποίο ο Μπάιντεν διαμόρφωσε τις πιθανές επαφές σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι αδύνατες από ρωσικής πλευράς, ο Πεσκόφ είπε: «Στην ουσία, αυτό είπε ο Μπάιντεν. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού ο Πούτιν εγκαταλείψει την Ουκρανία».

Το Κρεμλίνο, είπε ο Πεσκόφ, δεν μπορούσε να το δεχτεί αυτό – και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιζόταν στην Ουκρανία.

«Αλλά ταυτόχρονα – είναι πολύ σημαντικό να το δώσουμε αυτό σε συνδυασμό – ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτός για επαφές, για διαπραγματεύσεις. Φυσικά, ο προτιμότερος τρόπος για την επίτευξη των συμφερόντων μας είναι με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα».

Μπάιντεν: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Πούτιν, υπό προϋποθέσεις

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς» σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την «παγκόσμια σταθερότητα».

Μαίνεται ο πόλεμος

Η σύγκρουση έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και στις δύο πλευρές και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν μετανιώνει για την έναρξη αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, θεωρώντας την ως μια στιγμή καμπής, όταν η Ρωσία τελικά στάθηκε απέναντι στην αλαζονική δυτική ηγεμονία μετά από δεκαετίες ταπείνωσης στα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία δικαιολογία για αυτό που θεωρούν ως έναν αυτοκρατορικού τύπου πόλεμο κατοχής. Η Ουκρανία λέει ότι θα πολεμήσει μέχρι να εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το έδαφός της.

Η Ρωσία έχει διεκδικήσει περίπου το ένα πέμπτο της μετασοβιετικής επικράτειας της Ουκρανίας, προσαρτήσεις που η Δύση και η Ουκρανία λένε ότι θα αποδεχθούν ποτέ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria