ΗΠΑ: 30% επιπλέον αύξηση στις τιμές των αυγών λόγω γρίπης των πτηνών - OlaDeka

ΗΠΑ: 30% επιπλέον αύξηση στις τιμές των αυγών λόγω γρίπης των πτηνών

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια κοτόπουλα που γεννούν αυγά έχουν πεθάνει στο τρέχον ξέσπασμα, σύμφωνα με στοιχεία του USDA.

Σε πανδημία εξελίσσεται η γρίπη των πτηνών, η οποία πλήττει την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ.

Μόνο στην Ευρώπη, η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει ως τώρα στη θανάτωση 50 εκατ. πτηνών και πουλερικών στις πληγείσες εγκαταστάσεις εκτροφής τους.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, ο αριθμός των θανατωμένων πτηνών ανέρχεται σε περίπου 58 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια κοτόπουλα που γεννούν αυγά έχουν πεθάνει στο τρέχον ξέσπασμα, σύμφωνα με στοιχεία του USDA.

Όπως είναι αναμενόμενο, η έξαρση της γρίπης αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στις ήδη αυξημένες τιμές των αυγών και των πουλερικών παγκοσμίως, αλλά και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δεδομένα από την αμερικανική εταιρεία ερευνών Urner Barry, η χονδρική τιμή των μεγάλων αυγών επωνυμίας Midwest ανέρχεται στα 5,36 $ (5,05 ευρώ) τη ντουζίνα από αυτόν τον Δεκέμβριο.

Κάτι τέτοιο δεν κάνει καμία εντύπωση, καθώς οι τιμές λιανικής έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα αυγά, ωστόσο, αποτελούν βασικό προϊόν διατροφής για δισεκατομμύρια οικογένειες παγκοσμίως, μαζί με το γάλα και το βούτυρο. Αλλά οι αυξήσεις αυτές δεν αποτελούν πλήγμα μόνο για την τσέπη των καταναλωτών, μα και για τα ίδια τα μαγαζιά που προσπάθησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις όπου ήταν δυνατό για να κρατήσουν ανταγωνιστικές τις τιμές τους.

Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται φέτος, μιας και το κόστος παραγωγής έχει επίσης ανέβει. Ως αποτέλεσμα,  τα βιολογικά αυγά βρίσκονται συχνά να είναι λιγότερο ακριβά από τα συμβατικά αυγά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ιστότοπο newsmax, υπάρχουν επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι πιθανώς θα υπάρξει πτώση των τιμών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αλλά ο κρύος καιρός θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή αυγών βραχυπρόθεσμα.

Το τρέχον ξέσπασμα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε άγρια ​​πτηνά που μεταδίδουν τον ιό σε φάρμες καθώς μεταναστεύουν στην ύπαιθρο, δήλωσαν αξιωματούχοι της γεωργικής βιομηχανίας. Φοβούνται ότι η τρέχουσα επιδημία μπορεί να συνεχιστεί. Τα καλά νέα είναι ότι η γρίπη δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, παρά μόνο πολύ σπάνια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria