Δ. Παπαδάκης: Η μαρτυρία για τον τσακωμό Καϊλή - Ανδρουλάκη με αφορμή το Κατάρ - OlaDeka

Δ. Παπαδάκης: Η μαρτυρία για τον τσακωμό Καϊλή – Ανδρουλάκη με αφορμή το Κατάρ

Την ώρα που η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, και «αδειάζει» το σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ευρωβουλευτής Κύπρου, Δημήτρης Παπαδάκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για την πολύχρονη φιλία του μαζί της, αλλά και τα ερωτήματα που του δημιουργήθηκαν ακούγοντας την δήλωσή της ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» παρά τους χιλιάδες θανάτους εργατών που δούλεψαν για το Μουντιάλ.

«Είχαμε αρκετά καλές σχέσεις με την Εύα Καϊλή. Ήμασταν μαζί στην Ευρωβουλή 5 χρόνια, γνωριστήκαμε το 2014», είπε αρχικά ο κ. Παπαδάκης.

«Μου προκάλεσε εντύπωση η ομιλία της για το Κατάρ. Η σχέση μου μαζί της μου επίτρεπε να εκφράσω την άποψή μου, λέγοντάς της ότι αυτά που είχε πει ήταν εκτός πραγματικότητας και τα επιχειρήματά της αίολα», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η κα Καϊλή «προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει και να μου παρουσιάσει μια άλλη εικόνα».

«Ποια η λογική να ωραιοποιήσει τα θέματα του Κατάρ;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, για αυτή την ομιλία υπήρξε και έντονος διαπληκτισμός Καϊλή με Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα είπε: «Ο κος Ανδρουλάκης είχε ένα έντονο επεισόδιο μαζί της για αυτή την ομιλία».

Πέρα όμως από την επίμαχη ομιλία «οι ψίθυροι εντάθηκαν μετά την προσπάθειά της να ψηφίσει σχετικά με την φιλελευθεροποίηση της βίζας των Καταριανών, παρόλο που δεν ήταν μέλος της Επιτροπής», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος είχε μέρες να μιλήσει με την κα Καϊλή καθώς ο ίδιος έλειπε σε ταξίδι στην Αυστρία.

Εύα Καϊλή: Η πρώτη δήλωση για Qatar Gate – Εμπλέκει Μπορέλ, Μέτσολα

Την πρώτη δήλωση μέσα από τη φυλακή έκανε η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Η ευρωβουλευτής που κρατείται από την Παρασκευή στη φυλακή για το σκάνδαλο του Qatar Gate υποστηρίζει, μέσω του Έλληνα δικηγόρου της, ότι δεν είχε προσωπική ατζέντα για τις χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή μέσα από τη φυλακή των Βρυξελλών, από το 2019 ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την τελευταία να επιθυμεί να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Η Εύα Καϊλή που αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Τετάρτη, στον ανακριτή, εμπλέκει τον Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και τονίζει ότι όλα αυτά τα γνώριζε η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα. Χαρακτηριστικά λέει ότι οι δύο πρώτοι που έθεσαν θέμα η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει συνεργασία με το Κατάρ ήταν ο Μπορέλ και η Γιόχανσον.

Τι απαντά η Εύα Καϊλή για τα χρήματα από το Κατάρ

Ερωτηθείς για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή (μια φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Soir), ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, απάντησε ότι «η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ», με τον ίδιο να προσθέτει ότι η υπόθεση δεν είναι ποινική αλλά πολιτική.

Τα ακίνητα και τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή
Την ίδια στιγμή, γίνονται έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή αλλά και για τον τρόπο που αποκτήθηκαν… Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 4 ακίνητα, κάποια εξ αυτών αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, φέρεται να έχει στην κατοχή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Ανάμεσα στα ακίνητα ξεχωρίζουν ένα ακίνητο 169 τ.μ. στο Ψυχικό. Πρόκειται για ένα σπίτι που ανακαίνιζε για έναν χρόνο η Εύα Καϊλή, προκειμένου εκεί να ξεκινήσει τη νέα της ζωή στο πλευρό του συντρόφου της, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για το Qatar Gate.

Σύμφωνα με συμβούλο ακινήτων, που μίλησε στον Alpha, η αντικειμενική του αξία – χωρίς να υπολογιστεί το πάρκινγκ – υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ. Η εμπορική του αξία υπολογίζεται ότι είναι περίπου στις 900.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο Ψυχικό η Εύα Καϊλή το απέκτησε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ με την αντικειμενική του αξία να εκτιμάται πάνω από 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή, το ακίνητο αποκτήθηκε έπειτα από πώληση άλλου ακινήτου. Εκτός του ακινήτου της στο Ψυχικό, η Εύα Καϊλή έχει και ένα ακίνητο 44 τ.μ. στο Κολωνάκι, που το αγόρασε το 2005 έναντι 66.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο αναφέρεται ως έδρα real estate, που ίδρυσε η ίδια με τον σύζυγό της.

Έχει και ένα ακίνητο μαζί με την αδερφή της στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει και ένα ακίνητο στις Βρυξέλλες. Το διαμέρισμα αυτό βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά στις Βρυξέλλες, μια «ανάσα» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο σπίτι της στις Βρυξέλλες δεν βρίσκεται κανείς με το παιδί της να μένει σε φιλική οικογένεια. Η Εύα Καϊλή θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά – αφού δεν παραιτείται. Με δεδομένο ότι καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου, η Εύα Καϊλή θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό της ευρωβουλευτού. Θα λαμβάνει περίπου 8.000 με 8.500 ευρώ συν τα επιδόματα.

Τα βελγικά ΜΜΕ δημοσίευσαν μια φωτογραφία, από την αστυνομία της χώρας που είχε αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο και ο όγκος των χρημάτων… ζαλίζει.

Πρόκειται για 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας Le Soir αναφέρουν πως στην κατοχή του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Παντσέρι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ. Με αυτό σαν δεδομένο, προκύπτει ότι περίπου 900.000 ευρώ ήταν τα χρήματα που εντόπισαν οι Αρχές του Βελγίου στην κατοχή της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζιο, και του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.

Εύα Καϊλή: Το Ευρωκοινοβούλιο την καθαίρεσε επίσημα από αντιπρόεδρο

Αναμενόμενη ήταν η απόφαση για καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προχωρήσει η διαδικασία, έγινε δεκτή και η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα έκανε τη σχετική ανακοίνωση.

«Ενόψει των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον ένας από τους αντιπροέδρους του. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές», έγραψε χαρακτηριστικά η κ. Μετσόλα.

Tι προβλέπει το βελγικό δίκαιο για υποθέσεις όπως το Qatar Gate

Σε ανάλυση του τρόπου και των κανόνων με τους οποίους που λειτουργεί το βελγικό δίκαιο, προχώρησε ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate.

Mιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπούσης εξήγησε πως «η στέρηση της ελευθερίας, όπως λένε εδώ στο Βέλγιο, ξεκινάει με τη σύλληψη που γίνεται από έναν αστυνόμο σε κάθε πολίτη. Όταν γίνεται αυτή η σύλληψη, έχουμε 48 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει ο ανακριτής να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αυτό το ένταλμα σύλληψης που πρέπει να εκδοθεί μέσα σε 48 ώρες και είναι όριο απαιτητικό δηλαδή και ένα λεπτό να καθυστερήσει, σημαίνει ότι η διαδικασία δεν τηρήθηκε και ο πολίτης ή ο ύποπτος μπορεί να απελευθερωθεί».

Εφόσον δοθεί αυτό το ένταλμα σύλληψης μέσα σε 48 ώρες, υπάρχει μια άλλη διαδικασία μετά, γιατί αυτό το ένταλμα σύλληψης έχει μια ισχύ για πέντε εργάσιμες μέρες. Επομένως, αυτό το ένταλμα σύλληψης πρέπει να τεθεί σε ένα δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μέσα στις πέντε εργάσιμες μέρες πρέπει να εξετάσει αν το ένταλμα σύλληψης ισχύει ή δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούση, «στο δικαστικό συμβούλιο υπάρχει ένας δικαστής, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο. Επίσης υπάρχει ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ζητάει από το δικαστήριο την έγκριση του εντάλματος που δόθηκε από τον ανακριτή και σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο φυσικά συμμετέχει ο ανακριτής, ο οποίος θα κάνει μια έκθεση από ό, τι έχει κάνει έως τώρα για την έρευνά του. Λοιπόν, όταν καλείται κανείς να πάει σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα μία μέρα εργάσιμη πριν πάει στο Συμβούλιο αυτό να μελετήσει τον φάκελο μαζί με το δικηγόρο του».

Συνεπώς, αν η κυρία Καϊλή πάει αύριο σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, σημαίνει ότι σήμερα από τις 8:30 π.μ. που ανοίγει η γραμματεία, οι δικηγόροι της και η ίδια θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση, έως την ώρα που κλείνει η γραμματεία, στον φάκελο και αύριο θα εξεταστεί το θέμα της κ. Καϊλή.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο, το μόνο που γνωρίζουν είναι γιατί κατηγορείται. «Γιατί μάλλον υποψιάζονται σε πρώτη φάση και ενδεχομένως να γίνει και κατηγορία αργότερα.»

«Ο γενικός κανόνας λοιπόν είναι ότι η πρόσβαση στο φάκελο γίνεται μια μέρα εργάσιμη πριν ο ύποπτος πάει στο δικαστικό συμβούλιο», τόνισε.

Ως προς το θέμα της πιθανής προφυλάκισης, ανέφερε ότι: «Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχήν το δικαστήριο αύριο που θα γίνει θα εξετάσει αν τηρήθηκε τυπικά ο νόμος, δηλαδή οι προθεσμίες, αν το ένταλμα εκδόθηκε στις 48 ώρες κλπ κτλ. Εφόσον έχουν τηρηθεί αυτά και πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχουν πλέον εδώ οι ανακριτές, πρέπει να πω ότι δεν φαντάζομαι σε τέτοια υπόθεση να υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα εξετάσουν απλά εάν γίνεται να ελευθερώσουμε τον ύποπτο και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να το κάνουμε. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο ύποπτος να παραβιάσει την έρευνα που γίνεται με ποιο τρόπο, είτε αφαιρώντας κάποια στοιχεία απόδειξης, είτε έχοντας κάποια κάποιες επαφές με άλλους ύποπτους. Φαντάζομαι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα αποφασίσουν να αφήσουν ελεύθερο τον κάθε ύποπτο, διότι η έρευνα συνεχίζεται».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση κράτησης ανέφερε ότι «εάν αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο να κρατηθεί ο οποιοσδήποτε τρίτος είτε η κ. Καϊλή, είτε κάποιος άλλος, έχουν μέσα στις 24 ώρες της απόδοσης της απόφασης την ευκαιρία να κάνουν μία έφεση. Αυτή η έφεση θα δικαστεί μέσα σε 15 εργάσιμες μέρες και θα πρέπει μέσα σε αυτό το περιθώριο να έχει βγει και η απόφαση. Εάν φυσικά αποφασίσουν ότι ελευθερώνεται κάποιος, τελειώνει εκεί. Αν όμως αποφασίσουν ότι δεν ελευθερώνουν τον ύποπτο, τότε αυτή η απόφαση έχει μία νέα ισχύ για ένα μήνα.»

Σχετικά με τους όρους για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας. «Εξαρτάται από το δικαστήριο. Μπορεί να αφήσει κάποιον ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους ή μπορεί να θέσει περιοριστικούς όρους ή ακόμη αυτό που λέμε και βραχιολάκι. Φαντάζομαι ότι εάν αποφυλακιστεί κάποιος χωρίς όρους, σημαίνει ότι οι αρχές δε φοβούνται το να εξαφανιστεί.»

Σχολιάζοντας το αν η ύπαρξη του ανήλικου παιδιού μπορεί να παίξει ρόλο για να μην κρατηθεί η κ. Καΐλή ή ο σύντροφός της, είπε ότι: «Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να είναι το μόνο επιχείρημα. Ίσως να είναι ένα επιχείρημα που η υπεράσπιση της κυρίας και του συντρόφου της θα ισχυριστούν. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό εξαρτάται φυσικά από το τι περιέχει ο φάκελος, αλλά μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα παιδί. Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να επηρεάσει μια απόφαση απελευθέρωσης».

Τέλος, μιλώντας για τις πιθανές κατηγορίες που θα διατυπωθούν και για τις ποινές που αναλογούν, όπως στις περιπτώσεις της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ο κ. Μπούσης δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για τις ποινές, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος.»

«Οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ θεωρητικές, με την έννοια ότι παράδειγμα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εξαρτάται η ποινή και από το τι ενέργεια έχει ο καθένας μέσα σε αυτή τη σύσταση, δηλαδή έχει ηγετικό ρόλο, δεν έχει ηγετικό ρόλο, οπότε χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος, είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε μια πρόβλεψη στις ποινές, αλλά υπάρχει σίγουρα ποινή φυλάκισης. Διάβασα ότι λένε από τρία έως πέντε χρόνια, ενδεχομένως θα μπορεί να είναι και παραπάνω ή και παρακάτω», είπε.

Και προσέθεσε ότι «όλα αυτά που βρίσκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα χρήματα κτλ θα κατασχεθούν, αλλά μπορεί να κατασχεθούν και άλλα στοιχεία της περιουσίας, εφόσον αποδειχθεί ότι προέρχονται από αυτές τις δράσεις, για τις οποίες απασχολεί τη δικαιοσύνη».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria