Oκτώ μήνες φυλάκιση σε επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου - OlaDeka

Oκτώ μήνες φυλάκιση σε επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου

Ποινές φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας, σε επτά στελέχη της ΔΕΗ, για το αδίκημα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, τα ξημερώματα του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017. Στο δικαστήριο εκτιμήθηκαν οι φθορές σε σπίτια, οικόπεδα και δυο αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και ο κίνδυνος ζωής και υγείας.

Καταδικάστηκαν ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο τότε διευθυντής του ΛΚΔΜ, ο τομεάρχης, υποτομεάρχης και διευθυντής του ορυχείου στο Αμύνταιο και ο Τομεάρχης Γεωμηχανικών Ερευνών και Σχεδιασμού και Μελετών Ορυχείων στην Αθήνα. Ασκήθηκαν εφέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης.

Στη Φλώρινα έγιναν για την υπόθεση δυο πολύωρες δίκες με καταθέσεις 32 μαρτύρων. Κοινή γραμμή της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν ότι η κατολίσθηση ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στην ίδια γραμμή με το πολυσέλιδο πόρισμα της ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, το 2017.

Ο Συνήγορος του Πολίτη το 2019, μετά από έρευνα εξέδωσε πόρισμα στο οποίο επισημαίνει τη διαχρονική ολιγωρία ή ακόμη και την αδράνεια των αδειοδοτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών διαχρονικά και αναφέρει πως “διαπιστώθηκε ότι χρόνια πριν την κατολίσθηση είχαν εμφανιστεί φαινόμενα εδαφικών διαρρήξεων στην περιοχή, που ουδέποτε αξιολογήθηκαν, ενώ ουδεμία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε από τις υπηρεσίες και την επιχείρηση ακόμα και όταν εντάθηκαν τα φαινόμενα στις αρχές του 2017. Ουσιαστική κινητοποίησή τους προέκυψε µόνο μετά τον πολλαπλασιασμό των ρωγματώσεων λίγες μέρες πριν την κατολίσθηση καθώς και μετά από αυτήν”.

Η ΕΡΤ παρουσίασε πολλές φορές τα προβλήματα στα χωριά γύρω από το Ορυχείο Αμυνταίου. Μόλις μία μέρα πριν την ανακοίνωση της ΔΕΗ Α.Ε. για “κινητικότητα του φαινομένου”, η ΕΡΤ 3 βρέθηκε στην κοινότητα Ανάργυρων, οι κάτοικοι της οποίας εξέφρασαν την αγωνία τους, καθώς είχαν αντιληφθεί ότι υπήρχαν μετακινήσεις του εδάφους και διεύρυνση των ρωγμών που ήδη υπήρχαν σε δρόμους και κτήρια.

Δείτε το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στις 5 Ιουν 2017, πέντε μέρες πριν την κατολίσθηση του ορυχείου:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria