Lamda Hellix: Το πρώτο μεγάλο data center στο Ηράκλειο Κρήτης - OlaDeka

Lamda Hellix: Το πρώτο μεγάλο data center στο Ηράκλειο Κρήτης

Η δημιουργία του data center (6,5 MW) της Lamda Hellix είναι μία επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Το α’ εξάμηνο του 2025 θα ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη επένδυση τεχνολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης, η δημιουργία του data center (6,5 MW) της Lamda Hellix, ύψους, βάσει εκτιμήσεων, 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Hellix, Απόστολο Κάκκο, ο συνολικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων άνω των 20 MW φορτίου IT σε Αθήνα και Κρήτη.

Όπως είπε σε εκδήλωση χθες στην Κρήτη για την παρουσίαση και την έναρξη της κατασκευής του νέου data center, υπό την ονομασία Heraklion-1, «οι επενδύσεις της Lamda Hellix θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της εταιρείας τα επόμενα τρία χρόνια θα διπλασιαστεί». Να σημειωθεί ότι σήμερα όλα μαζί τα σε λειτουργία data centers στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 6,5 MW.

Ιntime News

Έντονη κινητικότητα

Ωστόσο, η ανάγκη βελτίωσης του χρόνου απόκρισης των εφαρμογών σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση στην κίνηση των δεδομένων, έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε data centers, εκτός από τις προαναφερόμενες, από τις Microsoft, Amazon Web Services και Google, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

Η Lamda Hellix, η οποία το 2020 εξαγοράστηκε από την Digital Realty (η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων στον κόσμο), το διάστημα αυτό κατασκευάζει στο Κορωπί το τρίτο της κέντρο δεδομένων στην Αθήνα, το Athens 3, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023 και παράλληλα αναμένει να ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία για το Athens 4.

Αναφορικά με την επένδυση στην Κρήτη, η ζήτηση που εκδηλώνεται για υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και οι κυοφορούμενες συνεργασίες της Lamda Hellix με εταιρείες ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η μεγαλόνησος σε τρία με πέντε χρόνια θα καταστεί τηλεπικοινωνιακός κόμβος.

Η εν λόγω εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με περισσότερες από δέκα εταιρείες που «κοιτούν» την Κρήτη προκειμένου να προσαιγιαλώσουν προς κατασκευή υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.

Στη χθεσινή εκδήλωση το «παρών» έδωσαν εταιρείες, όπως η Vodafone, η οποία κατασκευάζει υποθαλάσσιο καλώδιο για να ενώσει νησιά του Αιγαίου, η Grid Telecom, 100% θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) η οποία, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει την κατασκευή Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης, η Nova, η Islalink και η Μedusa (το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο καλώδιο της θα προσαιγιαλωθεί στην Κρήτη).

Intime News

Με τις προαναφερόμενες εταιρείες η Lamda Hellix έχει ή πρόκειται να υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας (MοU).

Για το 2022 η Lamda Hellix αναμένει τζίρο περί τα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 15,5 εκατ. το 2021.

Το προφίλ της μητρικής Digital Realty

Η Digital Realty είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέλος του S&P Global, με αξία άνω των 45 δισ., με 310 data centers σε λειτουργία σε 6 ηπείρους, 50 μητροπόλεις και 27 χώρες. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει όλους τους διεθνείς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, του cloud, των social media και των τραπεζών, όπως μεταξύ άλλων η IBM, η Facebook, η Oracle, η Microsoft, το Linkedin, η JP Morgan, η Verizon, η AT&T και άλλοι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria