Gov.gr Wallet αντί ταυτότητας: Πώς οι συναλλαγές με τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας - OlaDeka

Gov.gr Wallet αντί ταυτότητας: Πώς οι συναλλαγές με τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

Από την Τρίτη 1/11 είναι διαθέσιμες όλες οι συναλλαγές με τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας, μέσω Gov.gr Wallet. Βήμα – βήμα η διαδικασία.

Μπορούν πλέον οι πολίτες από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου να χρησιμοποιούν αντί για την ταυτότητά τους το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, από 1η Νοεμβρίου όλοι οι πολίτες και ανεξάρτητα από τα ψηφία στα οποία λήγει το ΑΦΜ τους, μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας που είναι αποθηκευμένο στο Gov.gr Wallet για τις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και με τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνουμε ότι, για όσες συναλλαγές με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα ήταν αναγκαία η τήρηση φωτοαντιγράφου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, καθιερώνεται πλέον η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εγγράφου που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η διαδικασία επαλήθευσης της γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου παραμένει η ίδια με εκείνη που ισχύει ήδη από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5003/28-10-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ρυθμίζονται:

  • η διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και
  • η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου στοιχείων ταυτότητας για τους παραπάνω φορείς στις περιπτώσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Gov.gr Wallet – Η διαδικασία επαλήθευσης

Αρχικά, θα πρέπει να έχετε κατεβάσει την εφαρμογή «Gov.gr Wallet» στο κινητό σας τηλέφωνο. Πατήστε ΕΔΩ εάν έχετε κινητό με λογισμικό iOS και ΕΔΩ για κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android.

Για να δείτε αναλυτικά πώς θα κατεβάσετε την εφαρμογή και πώς θα κατεβάσετε την ψηφιακή σας ταυτότητα και το ψηφιακό σας δίπλωμα, πατήστε ΕΔΩ.

Το επόμενο βήμα είναι η επαλήθευση, η οποία γίνεται ως εξής:

Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR σας, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, θα λάβετε ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσετε έγκριση στον ελεγκτή για να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας.

  • Αφού εγκρίνετε τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσετε ή να επιδείξετε στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

Η δημιουργία του ψηφιακού αυτού εγγράφου θα γίνεται με την έγκριση του πολίτη μέσω του Gov.gr Wallet. Η διαδικασία είναι η παρακάτω:

  • Αφού ταυτοποιήσει τον πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο υπάλληλος της τράπεζας ή της εταιρείας κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας εισάγει στο ειδικά διαμορφωμένο σύστημα του φορέα τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας του φυσικού προσώπου και θα ζητά την έκδοση του εγγράφου.
  • Στη συνέχεια ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση για το αίτημα στο Gov.gr Wallet και, αφού το εγκρίνει, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον υπάλληλο και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στο σύστημα.
  • Το έγγραφο που εκδίδεται αυτόματα διαθέτει μοναδικό κωδικό εγγράφου και QR code και θα τηρείται στα πληροφοριακά συστήματα των ανωτέρω φορέων, με δική τους ευθύνη για όσο διάστημα απαιτείται.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

«Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί και αποθηκευτεί σε κινητά τηλέφωνα περισσότερα από 1.500.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτων οδήγησης. Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης».

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο με τις οδηγίες πατώντας ΕΔΩ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria