G20: Τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν με «καυτή» ατζέντα στο περιθώριο της συνόδου - OlaDeka

G20: Τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν με «καυτή» ατζέντα στο περιθώριο της συνόδου

G20: Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα μετά και την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Τουρκία δεν δέχθηκε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μια απροειδοποίητη συνάντηση την Τρίτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση της χώρας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες τους μαζί στο Twitter, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε τη συνάντηση και οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Μπάιντεν στην G-20 δεν είχαν τη δυνατότητα να την καλύψουν.

Προς το παρόν Άγκυρα και Ουάσιγκτον δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης.

Μάλιστα το EHA και το TRHaber μετέδωσαν και βίντεο από τη συνάντηση:

Πάντως, ζητήματα που θεωρείται πιθανόν να τέθηκαν είναι η επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, το θέμα των F-16 και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επεδίωκε εδώ και καιρό μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως η επιθυμία του να πραγματοποιηθεί.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος είχε εκφράσει την ελπίδα να κερδίσουν την πλειοψηφία στην Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι – παρεμβαίνοντας έτσι στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ – προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δοθεί πράσινο φως στην Άγκυρα για την απόκτηση F-16.

Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα μετά και την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Τουρκία δεν δέχθηκε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Μπαλί.

Τα θέματα της ατζέντας της συνάντησης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανανέωση της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, το αίτημα της Αγκυρας για τα αεροσκάφη F-16 και την βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, την ευθύνη για την οποία η τουρκική ηγεσία ερπέρριψε στις κουρδικές οργανώσεις.

Σημειώνεται πως η συνάντηση Ερντογάν και Μπάιντεν πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών για τον Τύπο.

Όπως μεταδίδει η sabah, δεν έγινε γνωστό αν θα υπάρξει επίσημη συνάντηση των δύο προέδρων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε πάντως και ο διεθνής Τύπος για την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G-20.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Μπάιντεν συζητησαν για διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και παγκόσμια θέματα.

Αναφέρεται επίσης ότι το θέμα που σχετίζεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ένα από τα σημαντικότερα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

https://twitter.com/Mahmutpashaaa/status/1592437195683794945?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1592437195683794945%7Ctwgr%5E292a5cf866eeb0e9172755226b2a10fa8c071621%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.flash.gr%2Fworld%2F2021297%2Fg20-tet-a-tet-mpainten-erntogan-me-kayti-atzenta-sto-perithorio-tis-synodou

O Toύρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, είχε τετ-α-τετ και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria