Aυτοδιοικητικοί προωθούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο δήμων και Περιφερειών - OlaDeka

Aυτοδιοικητικοί προωθούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο δήμων και Περιφερειών

Στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του, το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ το Δ.Σ συζήτησε για μια ακόμη φορά το θέμα του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και για τον οποίο οι δήμαρχοι έχουν ήδη τοποθετηθεί, δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση
Ωστόσο το Δ.Σ προτείνει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο όπως:
*Να μη μειωθούν οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων που ισχύουν σήμερα, γιατί αυτό στερεί σε πλουραλισμό.
* Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων κάθε συνδυασμού να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου προσαυξημένος κατά 50% και όχι κατά 150% που είναι σήμερα.
* Να διευκρινιστεί στο νόμο ότι ως προς τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων πρόεδρος θα εκλέγεται ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος από το συνδυασμό του δημάρχου.
Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είπε, πως μπορούν να γίνουν αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα.
«Για τον εκλογικό νόμο έχουμε τοποθετηθεί ως ΠΕΔΚΜ και έχουμε πει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλές από τις σημαντικές παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ και της δικής μας Περιφερειακής Ένωσης έχουν υιοθετηθεί. Είναι ένας νόμος που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων, σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.
Χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι μειώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, λέγοντας ότι κακώς έγινε η τροποποίηση. «Συμβάλλουν στον πλουραλισμό στο δημοτικό συμβούλιο και επειδή μεγάλωσαν οι δήμοι θα πρέπει να έχουν την εκπροσώπηση που χρειάζεται. Το να στερείς από ανθρώπους που έχουν όρεξη να προσφέρουν στα κοινά, νομίζω ότι είναι λάθος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria