Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο - OlaDeka

Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο

Με τοπογράφηση του σημείου όπου βρισκόταν η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το μεγάλο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον ανατολικό Γράμμο, στη θέση Σκάλα στο Λιανοτόπι, συνεχίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι εργασίες για την αποκάλυψη και ανάδειξη των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου.

Γύρω από τον καταρράκτη όπου ήταν η γεννήτρια εντοπίστηκαν τοιχοδομές των κτιρίων υποστήριξης, καθώς και σημάδια από ξύλινες κατασκευές. Η περιοχή σημάνθηκε και χαράχτηκε ένα πρώτο μονοπάτι για την προσέγγισή της.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, με αλλεπάλληλες εξορμήσεις, δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με εθελοντική εργασία αποκάλυψαν και ανέδειξαν τους βασικούς θαλάμους της Νοσοκομειούπολης του Γράμμου. Επίσης χαράχτηκαν τα βασικά μονοπάτια σύνδεσης των εγκαταστάσεων και συγκεντρώθηκαν υλικά που μαρτυρούν τη δράση του Υγειονομικού του ΔΣΕ στην περιοχή.

Το Νοσοκομείο άρχισε να στήνεται την άνοιξη του 1948, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μεγάλων μαχών που αναμένονταν. Στην κορύφωση της λειτουργίας του έφτασε να περιθάλπει 1.200 τραυματίες, ενώ οι εγκαταστάσεις του κάλυπταν και τις ανάγκες περίπου 300 μαχητών και νοσηλευτών που αποτελούσαν τη δύναμη υποστήριξης και ενδιαίτησης.

Εργασίες συντήρησης και στο Μνημείο στη Φλώρινα

Ετοιμο να υποδεχτεί τον σκληρό χειμώνα της Φλώρινας είναι το Μνημείο για τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ, που έχει στηθεί στην άκρη της πόλης από το ΚΚΕ.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν στον χώρο οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, τόσο σε αυτό καθαυτό το Μνημείο όσο και στα περιβάλλοντα στοιχεία (εργασίες στεγανοποίησης, βαφές, καθαρισμός του χωραφιού κ.λπ.).

Το Μνημείο έχει στηθεί «στο χωράφι που δεν οργώθηκε ποτέ», στον χώρο όπου τον Φλεβάρη του 1949 ο αστικός στρατός άνοιξε έναν λάκκο και πέταξε μέσα 800 νεκρούς και τραυματίες μαχητές του ΔΣΕ οι οποίοι είχαν δώσει τη μάχη για την κατάληψη της Φλώρινας.

Αυτό το χωράφι το αγόρασε το ΚΚΕ το 2009, για να γίνει το Μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών της Φλώρινας. Τον Φλεβάρη του 2016 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, το οποίο είναι έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Μέμου Μακρή.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria