Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα - Η νέα λίστα - OlaDeka

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα – Η νέα λίστα

Νωρίτερα φέτος όλες οι διαδικασίες των πανελλήνιων εξετάσεων. Τι θα ισχύσει μετά τον νέο κατάλογο για τις ασθένειες για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά μπαίνουν στον «αστερισμό» των Πανελλήνιων Εξετάσεων του 2023, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ήδη οι υποψήφιοι κλήθηκαν να καταθέσουν την αίτηση – δήλωση, συμμετοχής στις εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου 2023.

Η διαδικασία της κατάθεσης αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις συνήθως γινόταν την Άνοιξη αλλά με απόφαση του υπουργείου Παιδείας για φέτος θα ξεκινήσουν από Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Βέβαια, όλοι οι υποψήφιοι και κυρίως οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση. Οι μαθητές μπορούν να πάρουν το σχετικό έντυπο από τα σχολεία τους και επίσης να την καταθέσουν ηλεκτρονικά πάλι μέσω του λυκείου στο οποίο φοιτούν.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας (ΕΔΩ), στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Ειδική κατηγορία 5%

Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πρόκειται για μια κατηγορία υποψηφίου του λεγόμενου 5% οι οποίοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων. Μέχρι σήμερα, η υποβολή Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ μας σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους, εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο.

Για τους υποψήφιους αυτής της κατηγορίας αλλάζουν όλα και σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση για το 2023 και εφεξής θα ισχύουν τα εξής: Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής τον μήνα Μάιο και τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Επίσης, οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους. Η υπουργική απόφαση με τον ανανεωμένο πίνακα των παθήσεων για τους υποψήφιους του 5% είναι αυτή παρακάτω:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria