Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα - OlaDeka

Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα, τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας, και μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ειδικότερα, ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να διατηρηθεί ο εφοδιασμός της πόλης.

Τη σχετική εντολή υποχώρησης των στρατευμάτων έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Η απόσυρση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Παράλληλα, η υποχώρηση συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα για τη Μόσχα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια γενικευμένη ουκρανική αντεπίθεση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι η οργάνωση της άμυνας κατά μήκος μιας γραμμής φραγμού κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου», δήλωσε ο στρατηγός Σουροβίκικ σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής ηγέτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της Χερσώνας, είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι ήταν πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να χρειαστεί να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Νεκρός σε τροχαίο ο διορισμένος από τη Ρωσία υποδιοικητής της Χερσώνας

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της Χερσώνας Ουκρανίας, πέθανε την Τετάρτη (9/11) σε τροχαίο, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Στρεμούσοφ ήταν ένα από τα πιο εξέχοντα δημόσια πρόσωπα της ρωσικής κατοχής της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκτοξεύει επιθετικές δηλώσεις, από τις οποίες η τελευταία ανέβηκε το πρωί της Τετάρτης.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η υπηρεσία Τύπου του επικεφαλής της περιοχής επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Οι ακριβείς συνθήκες ήταν ασαφείς.

Το ενημερωτικό δίκτυο NEXTA έχει ανεβάσει στο twitter ένα βίντεο με την τελευταία διαδρομή του Στρεμούσοφ ένα λεπτό προτού να συμβεί το τροχαίο.

Ο Στρεμούσοφ είχε αναρτήσει τακτικά βίντεο με ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μεταξύ άλλων ενώ βρισκόταν σε οχήματα που κινούνταν με ταχύτητα- σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο

Τον τελευταίο καιρό είχε παροτρύνει τους πολίτες να εκκενώσουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου ενόψει της αυξανόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της νότιας περιφέρειας Χερσώνας της Ουκρανίας και τριών άλλων τον περασμένο μήνα, μετά τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, τα οποία απορρίφθηκαν ως παράνομες προσποιήσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria