Οπαδούς – μαριονέτες μισθώνει το Κατάρ: Δωρεάν πτήσεις, εισιτήρια, διαμονή και 60 λίρες μισθό αρκεί να αποθεώνουν το Μουντιάλ - OlaDeka

Οπαδούς – μαριονέτες μισθώνει το Κατάρ: Δωρεάν πτήσεις, εισιτήρια, διαμονή και 60 λίρες μισθό αρκεί να αποθεώνουν το Μουντιάλ

Το Κατάρ κυριολεκτικά “μισθώνει” οπαδούς από την Αγγλία και την Ουαλία για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ

Θα πληρωθούν από το Κατάρ για να παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει σε λίγες μέρες και να εκφραστούν θετικά για την διοργάνωση, με ένα σχέδιο από την οργανωτική επιτροπή που όμως γίνεταιο δεκτό με αρνητικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οπαδοί του ποδοσφαίρου από κάθε χώρα θα λάβουν οδηγίες να μεταδίδουν θετικά μηνύματα σχετικά με την εμπειρία τους στο κράτος του Κόλπου και να «ανεβάζουν» επαινετικές για την «άρτια» διοργάνωση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδέα είναι ότι οι φίλαθλοι πρέπει να κάθονται μαζί, να τραγουδούν και να κυματίζουν σημαίες για τις τηλεοπτικές κάμερες, ισχυρίζονται οι Times.

Οι influencers και οι διασημότητες φέρεται να έχουν εγγραφεί από το Κατάρ, το οποίο υπολογίζει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως επίσημο πρεσβευτή.

Πρόγραμμα Θαυμαστών και κίνητρα…

Οπαδοί από την Ουαλία έχουν επίσης εγγραφεί στο λεγόμενο «Πρόγραμμα θαυμαστών», μαζί με 30 θαυμαστές άλλων εθνών. Ωστόσο, οι επικριτές είπαν ότι χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας «απαίσιας, αποκρουστικής» πολιτικής μάρκετινγκ.

Σε αντάλλαγμα για να μείνουν στο Κατάρ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα απολαμβάνουν δωρεάν πτήσεις και διαμονή, καθώς και 60 λιρών ημερησίως ξοδεύοντας χρήματα σε μια προπληρωμένη κάρτα από τον χορηγό του τουρνουά Visa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβουν επίσης δωρεάν εισιτήρια για την τελετή έναρξης και τους αγώνες έχοντας υπογράψει έναν «κώδικα συμπεριφοράς» πριν απογειωθούν για τη Ντόχα στις 17 Νοεμβρίου.

Θα κληθούν να δημοσιεύσουν ευνοϊκά σχόλια για το τουρνουά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναφέρουν «οποιαδήποτε προσβλητικά, ταπεινωτικά ή υβριστικά σχόλια» στους διοργανωτές, κατά προτίμηση με στιγμιότυπα οθόνης (printscreen).

Σκηνοθετημένοι πανηγυρισμοί

Ένα έγγραφο που περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας, το οποίο εστάλη στους επικεφαλής των οπαδών, λέει για την τελετή έναρξης: «Στον εορτασμό των οπαδών σε όλο τον κόσμο, σε διάστημα πέντε λεπτών, θα ακούγονται φωνές θαυμαστών από κάθε έθνος και θα πρέπει να σταθείτε όρθιοι. Τραγουδήστε το τραγούδι/άσμα, κυματίστε τις σημαίες σας και εκπροσωπήστε τη χώρα σας.

«Η κάμερα θα εστιάσει σε κάθε εθνική ομάδα φιλάθλων με τη σειρά της. Θα μοιραστούμε μαζί σας το άσμα/τραγούδι που επιλέχθηκε από τη χώρα σας για να βεβαιωθούμε ότι είστε εξοικειωμένοι με αυτό. Με έντονα κόκκινα γράμματα προσθέτει: «Να είστε έτοιμοι με τις φανέλες, τις σημαίες και τα κασκόλ σας να ζητωκραυγάζετε και να φωνάζετε».

Η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου είπε ότι ανακάλυψε τις πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου από τα μέσα ενημέρωσης και ισχυρίζεται ότι δεν εμπλέκονται.

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Μας είπαν ότι αυτή ήταν μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με οπαδούς από όλα τα έθνη για να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των οπαδών ακουγόταν ξεκάθαρα σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ότι πολλές διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες προσεγγίστηκαν.
«Δεν είχαμε πλέον καμία ανάμειξη με το πρόγραμμα, ούτε είδαμε τον «κώδικα δεοντολογίας» ή οποιονδήποτε από τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάμειξης».

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς (SC) επιβεβαίωσε την πολιτική της πρόσκλησης ομάδων οπαδών στους τελικούς ως καλεσμένους μετά από αναφορές του ολλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS, ο οποίος ανέφερε την Κυριακή ότι το Κατάρ πλήρωνε για πτήσεις και ξενοδοχεία για μια ομάδα 50 Ολλανδών οπαδών.

«Καθώς πλησιάζει το τουρνουά, προσκαλέσαμε τους πιο ενεργούς ηγέτες των οπαδών μας να ορίσουν προσωπικά μια μικρή ομάδα οπαδών για να συμμετάσχουν ως καλεσμένοι μας, για να τους ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τους», δήλωσε εκπρόσωπος του SC.

Στον ιστότοπό του, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ περιγράφει το πρόγραμμα «Fan Leaders» ως ένα δίκτυο περίπου 400 θαυμαστών και επιρροών που έχουν προσφέρει «insights, έρευνα, δημιουργία περιεχομένου και ενίσχυση μηνυμάτων» για το τουρνουά.

Οι διοργανωτές δεν είπαν πόσους οπαδούς είχαν προσκαλέσει, ούτε παρείχαν οικονομικές λεπτομέρειες. Στον κώδικα δεοντολογίας του, το SC ζητά από τους Fan Leaders να συμφωνήσουν να ενσωματώσουν το περιεχόμενό του στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να υποστηρίξουν το Παγκόσμιο Κύπελλο κάνοντας like και κοινοποίηση αναρτήσεων τρίτων σχετικά με αυτό.

«Δεν είναι φερέφωνα»

Δήλωσε επίσης ότι οι οπαδοί δεν αναμένεται να είναι «φερέφωνο» για το Κατάρ, αλλά πρόσθεσε ότι «προφανώς δεν θα ήταν σκόπιμο να απαξιώσει το Κατάρ, την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς ή το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA».

Βελγικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι σε επιλεγμένες ομάδες οπαδών από αυτές τις χώρες προσφέρθηκε ένα δωρεάν ταξίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το Κατάρ.

Χθες αποκαλύφθηκε ότι μια διαφημιστική καμπάνια με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που ισχυρίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ της FIFA θα είναι καθαρό από άνθρακα είναι «επικίνδυνη και παραπλανητική», προειδοποίησαν ειδικοί για το κλίμα και περιβαλλοντολόγοι.

Το διαφημιστικό υλικό με τον επίσημο πρεσβευτή Μπέκαμ, που διαφημίζει το αμφιλεγόμενο τουρνουά που αναμένεται να ξεκινήσει στη Ντόχα εντός εβδομάδων, έχει αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η FIFA έχει δώσει υψηλές υποσχέσεις για τη διοργάνωση του πρώτου Παγκόσμιου Κυπέλλου ουδέτερου άνθρακα στην ιστορία, με αποτύπωμα άνθρακα 3,6 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμων αποβλήτων άνθρακα, το οποίο θα αντισταθμιστεί από φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες.

Η διοργάνωση, που φιλοξενείται στο κράτος του Κόλπου για πρώτη φορά στα 92 χρόνια ιστορίας του, έχει ήδη γίνει στόχος παγκόσμιας κριτικής σχετικά με το «θολό» ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στάση του Κατάρ σε θέματα LGBT+.

Αλλά οι ακαδημαϊκοί ισχυρίστηκαν τώρα ότι η FIFA έχει υποτιμήσει το αποτύπωμα άνθρακα του τουρνουά και στην πραγματικότητα είναι πιθανό να εκπέμπει σημαντικά περισσότερη ρύπανση από ό,τι υποδεικνύεται.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria