Ναυάγιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Νέα προσπάθεια 13/12 – Όλο το παρασκήνιο - OlaDeka

Ναυάγιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Νέα προσπάθεια 13/12 – Όλο το παρασκήνιο

ΕΕ: Προς νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13/12 – Το «βέτο» της Ελλάδας και χώρων του Νότου για το πλαφόν στο αέριο.

Παγώνουν τα πάντα μέχρι να βρεθεί λύση σε σχέση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Αυτό φαίνεται ότι αποφασίζουν οι υπουργοί Ενέργειας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των «15» που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποφάσισαν να ζητήσουν μία καινούρια πρόταση με σαφείς βελτιώσεις. Από ό,τι φάνηκε η τσεχική προεδρία το δέχτηκε.

«Όλα ή τίποτα» από τις χώρες του Νότου 

Η νέα πρόταση είναι να μην περάσει ούτε ο κανονισμός αλληλεγγύης, ούτε ο κανονισμός για την ταχεία αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να πάνε όλα αυτά, μαζί με τη νέα πρόταση για το πλαφόν, σε μία νέα συζήτηση που θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 13/12. Και η Γερμανία λέει «ναι» σε αυτό το σχέδιο έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας. Από την άλλη υπήρξαν και χώρες που είχαν «όχι» και ήθελαν να περάσουν τουλάχιστον οι δύο κανονισμοί σήμερα. Αυτές οι χώρες ήταν το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.

Σκρέκας: Δεν είναι πλαφόν στα 275 ευρώ

«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή.

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις . Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο.

Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον: Η πρόταση σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κα Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» τη συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες»

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κα Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» τη συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Αστεία η πρόταση της Κομισιόν»

«Αστείο» χαρακτήρισε η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου. Η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».

«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria