Νίκος Δένδιας: Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη - Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη - OlaDeka

Νίκος Δένδιας: Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη – Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Λιβύη κατά την άφιξη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη του επίσκεψη στην πόλη, όμως η επίσκεψη στη Βεγγάζη θα συνεχιστεί κανονικά. Μόλις ο κ. Δένδιας έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στις 7:30 το πρωί ενημερώθηκε πως θα τον υποδεχόταν εκεί η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς, η οποία είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Δένδιας ανέμενε να τον υποδεχθεί εκεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας Μωχάμεντ Μένφι και αρνήθηκε να δει την Νάιλα Μανγκούς. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν με νόημα ότι «κανείς δεν θα υποδείξει στον υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς καν να υπάρξει αποβίβαση. Σημειώνεται ότι αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Δεν έδιναν σχέδιο πτήσης στο αεροσκάφος

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Αλεξία Τασούλη, το διπλωματικό επεισόδιο δεν τελείωσε εκεί, καθώς όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος ζήτησε άδεια για να απογειωθεί και να ταξιδέψει στη Βεγγάζη, η Τρίπολη ενημέρωσε τον πιλότο του αεροσκάφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο πτήσης για να φύγει από το FIR της Τρίπολης και να περάσει στο FIR Βεγγάζης. Ο υπουργός Εξωτερικών και η υπόλοιπη διπλωματική αποστολή  χρειάστηκε να περιμένει 1,5 ώρα μέσα στο αεροσκάφος για να απογειωθεί και να φτάσει τελικά στη Βεγγάζη, όπου θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του κ. Δένδια.   

Διπλωματικό φάουλ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria