Με χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν – Τι δήλωσε για ΗΠΑ και Ρωσία - OlaDeka

Με χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν – Τι δήλωσε για ΗΠΑ και Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν περιορίζεται στις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων σε Συρία και Ιράκ, αλλά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι και οι χερσαίες επιχειρήσεις

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε κουρδικούς στόχους σε Συρία και Βόρειο Ιράκ λέγοντας ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι και οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν είχαμε καμία συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν ή τον κ. Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Αλλά τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτήν την περιοχή ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, λέμε πάντα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Οι ενέργειες για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεν χρειάζονται άδεια από κανέναν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Κατάρ.

Μιλώντας ο Ταγίπ Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του σε ξένο έδαφος, ως απάντηση για την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Γαμψό Σπαθί» δε θα περιοριστούν στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά θα επεκταθούν και σε χερσαίες επιχειρήσεις.

«Δεν απειλούμε. Υπάρχει συνέχεια σε αυτό. Κάναμε ό,τι χρειαζόταν από αέρος. Θα το κάνουμε μετά από αυτό», πρόσθεσε σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες δυνάμεις θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν σχετικά μέτρα.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την στρατιωτική στήριξη που έχουν παράσχει στους Κούρδους είπε ότι τον λυπεί που ενώ είναι μαζί στο ΝΑΤΟ, η Αμερική έχει στείλει  “όπλα στη ζώνη του τρόμου στη Συρία”, όπως την χαρακτήρισε.

«Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Εφόσον μια τέτοια απειλή μάς έρχεται από το νότο, μάς βάζετε σε μπελάδες παρέχοντας αυτή την υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα προβλήματα. Όταν χρειαστεί, θα πρέπει να τους δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει στη συνέχεια: «Φυσικά δεν μπορούν να πουν τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε ποτέ να συμβιβαζόμαστε σε αυτά».

O Tούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη συμφωνία που είχε κάνει με τους Ρώσους στο Σότσι, το 2019.

«Είχαν την ευθύνη να καθαρίσουν τους τρομοκράτες στην περιοχή. Δυστυχώς, παρόλο που τους το υπενθυμίζαμε πολλές φορές, δεν το έκαναν. Είπαμε ότι δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί εναντίον τους και ότι θα λάβουμε μέτρα εναντίον των τρομοκρατών εκεί, εάν δεν μπορούσαν να το κάνουν οι ίδιοι με οποιονδήποτε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό εξουδετερώσαμε χθες (20/11) δώδεκα στόχους εναντίον των τρομοκρατών που φωλιάστηκαν στο Κομπάνι, χτυπώντας τους», δήλωσε σχετικά με τους Κούρδους.

Μιλώντας για την σημερινή αεροπορική επίθεση αποκάλυψε ότι «χτυπήθηκαν 45 θέσεις τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ και 44 θέσεις τρομοκρατών σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων στη Συρία. Ευτυχώς, τα στοιχεία μας που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν στις βάσεις τους χωρίς απώλειες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επιτυχημένη στρατιωτική επέμβαση.

Tο τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην αεροπορική επιχείρηση, και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, αποθηκών, σπηλιών, σηράγγων και αποθηκών πυρομαχικών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria