Η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών - OlaDeka

Η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Στην αναβάθμιση των έξι ελληνικών τραπεζών που βαθμολογεί (Εθνική ΤράπεζαAlpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank) προχώρησε η Moody’s τη Δευτέρα. Παράλληλα, αναβάθμισε και την αυτόνομη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) τριών από αυτές.

Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων για δύο τράπεζες μετατράπηκαν σε σταθερές από θετικές μετά τις αναβαθμίσεις τους, ενώ οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων για τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες παραμένουν θετικές.

Ειδικότερα, η Moody’s επιβεβαιώνει σε B1 την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Αναβαθμίζει δε την Alpha Bank σε B1 από B2, την Τράπεζα Πειραιώς σε b2 από b3 και την Παγκρήτια Τράπεζα από caa3 σε caa2. Επιβεβαιώνει τέλος την αξιολόγηση της Attica Bank στο caa3.

Η απόφαση της Moody’s στηρίζεται στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τις σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση των βασικών κερδών και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αναβάθμισε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε «Μέτριο-» από «Αδύναμο+» και αύξησε επίσης τις υποθέσεις της αξίας ανάκτησης σε ένα σενάριο εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο είναι ο κύριος μοχλός για την αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων για και οι έξι τράπεζες. Αυτές οι θετικές εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον σηματοδοτούν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για τα προφίλ φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.

Όπως τονίζεται στην σχετική έκθεση, η καλή πορεία του τουριστικού τομέα, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 5,3% περίπου το 2022, το οποίο θα είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ στο 2,2%. Σημειώνεται δε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει καλά από το σοκ της πανδημίας, χωρίς μόνιμη ζημιά, καθώς ο τουριστικός τομέας και τα μέτρα στήριξης των αρχών μετριάζουν τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ. Η ανάπτυξη, πάντως, θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούνται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι πιστωτικές συνθήκες στη χώρα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με σημαντική πτώση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 9,5% των συνολικών δανείων και απαιτήσεων τον Ιούνιο του 2022 από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και κορύφωση σχεδόν 50% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό βελτίωσε επίσης την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα οφείλεται κυρίως στις σημαντικές τιτλοποιήσεις NPE που πραγματοποίησαν οι τράπεζες μέσω του κρατικού συστήματος «Ηρακλής». Αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους αντίθετους ανέμους και προκλήσεις, που προκύπτουν από πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση των επιτοκίων που πιθανότατα θα επηρεάσουν την προσιτότητα του χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής των ευάλωτων δανειοληπτών.

Η αξιολόγηση ανά τράπεζα

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Moody’s, η αξιολόγηση για κάθε τράπεζα διαμορφώνεται ως εξής:

Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Alpha Bank αναβαθμίζεται σε B1 από B2, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Ba2 από B1 και ξ αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B2. Το outlook αναβαθμίστηκε σε θετικό από σταθερό.

Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε στο B2 από B3, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων στο Ba3 από B2 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε B1 από B3. Το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων υποβαθμίστηκε σε σταθερό από θετικό.

Για την Εθνική Τράπεζα, η βασική πιστωτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο B1, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B1. Το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων παραμένει θετικό.

Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Eurobank επιβεβαιώνεται σε B1, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Βa2 από Ba3 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B1. To οutlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων παραμένει θετικό.

Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας διαμορφώνεται σε Caa2 από Caa3 και η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε B3 από Caa2. Το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων είναι θετικό.

Τέλος, η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Attica Bank επιβεβαιώθηκε στο Caa3, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της αναβαθμίστηκε σε Caa1 από Caa2.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria