Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ - Μέχρι πότε θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις - OlaDeka

Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ – Μέχρι πότε θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις

Η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του έτους. Σε τρεις κατηγορίες χωρίζονται οι δικαιούχοι, αλλαγές και στα περιουσικά κριτήρια.

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.  Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open, «ήδη πραγματοποιούμε τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Ξεκινήσαμε από το επίδομα θέρμανσης, έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης -εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα- και στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου».

«Για να έχουμε μια αίσθηση για το πετρέλαιο θέρμανσης,  η επιδότηση και το επίδομα αθροίζουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο υπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας mythermansi:  «Θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο και θα τρέξει μέχρι περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου

Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες με βάση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες οι δικαιούχοι της επιδότησης:

  • Στην πρώτη ομάδα είναι οι παλιοί δικαιούχοι, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Γι’ αυτούς δηλαδή που είχαν πετρέλαιο πέρυσι ως θερμαντικό και φέτος θα έχουν και πάλι το ίδιο καύσιμο θα υπάρξει αυξημένο επίδομα.
  • Στη δεύτερη ομάδα είναι όσοι πήραν πέρσι το επίδομα έχοντας καυστήρες με φυσικό αέριο. Αν φέτος, οι ίδιοι αυτοί δικαιούχοι, περάσουν φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τις 2 κατηγορίες των παλιών δικαιούχων, θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

  • Στην τρίτη κατηγορία είναι οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Γιαυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Στόχος είναι μέσα από αυτή την ρύθμιση να περάσουν στο πετρέλαιο θέρμανσης όσοι πέρσι είχαν ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση.

Αυτοί, μάλιστα, θα έχουν διπλασιασμένο το φετινό αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξη τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).

Αλλαγές επί τα βελτίω αναμένονται και στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών. Έτσι, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.

Επιπλέον το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες), που ισχύει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα με τις βαθμοημέρες. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτούς που πήραν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και υποβάλλουν και φέτος να πάρουν την περσινή βοήθεια μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

Οι επιδοτήσεις

Εν αναμονή πάντως και των τιμολογίων για το φυσικό αέριο για τον τρέχοντα μήνα, που αναμένεται και πάλι να είναι ανταγωνιστικά, συνεχίζεται η προσπάθεια να συγκρατηθεί όσο γίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Πέρα από την επιδότηση στην “πηγή” από το κράτος που φτάνει τα 25 λεπτά το λίτρο και ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου αλλά και το επίδομα θέρμανσης του οποίου η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα του μήνα οι εκπτώσεις των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας συνεχίζονται. Με απόφασή της η HELLENiQ ENERGY παρατείνει έως τις 15 Νοεμβρίου την έκπτωση (6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο) στις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα, οπως τονίζεται , παραμένει σε ισχύ έως τις 21 Νοεμβρίου η επιπλέον έκπτωση 5% από επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, επί της τρέχουσας τιμής. Για ολόκληρη τη σεζόν ισχύουν και οι 12 άτοκες δόσεις για πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Τα καύσιμα κίνησης

Ηδη συνεχίζει ανάλογη κίνηση και από την Motor Oil και τις εμπορικές εταιρίες του ομίλου της (Cyclon, Avin, Shell) με εκπτώσεις και προγράμματα επιβράβευσης πελατών στο πλαίσιο των προγραμμάτων πιστότητας, οπως τονίζεται από στελέχη της εταιρείας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του 1,389 ευρώ ανα λίτρο κινείται η μέση πανελλαδική τιμή μετά τις εκπτώσεις των εταιρειών και της επιδότησης στην πηγή για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε συνδυασμό, δε, με την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (γύρω στο 5% χθες), δημιουργούνται οι συνθήκες για πίεση της λιανικής τιμής ως τα 1,30 ευρώ. 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ακόμη «παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών από την επόμενη βδομάδα, ενώ δεν απέκλεισε επιστροφής επιδότησης στο diesel. «Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη. Παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, υλοποιούμε τα μέτρα της ΔΕΘ. Ταμειακά είμαστε πολύ καλά σαν χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, συνολικά η εικόνα των καυσίμων δεν είναι η καλύτερη καθώς ειδικά στο diesel κίνησης το όριο των 2 ευρώ δε λέει να σπάσει. Το εν λόγω καύσιμο είναι σε μέσο πανελλαδικό όρο στα 2,114 ευρώ/ λιτρο ενώ και η αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι στα 2,034 ευρώ/ λιτρο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria