Ενεργειακή κρίση: Εκτινάχθηκαν οι τιμές του αερίου, βουτιά για το πετρέλαιο – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής - OlaDeka

Ενεργειακή κρίση: Εκτινάχθηκαν οι τιμές του αερίου, βουτιά για το πετρέλαιο – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Ενεργειακή κρίση: Δύσκολος για την Ευρώπη προμηνύεται ο φετινός χειμώνας αφού στον ορίζοντα δεν υπάρχουν σημεία που να προοιωνίζονται μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 24/11.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές στο μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής και κρύο στη βορειοδυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου της Ευρώπης στον κόμβο TTF στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 11% νωρίς τη Δευτέρα και επέστρεψαν πάνω από το όριο των 103$ (100 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh), αφού διαπραγματεύονταν κάτω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του παρελθόντος μερικές βδομάδες. Τελικά η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και άγγιξε το 20% με την τιμή να κλείνει στα 117,5 ευρώ η MWh υπερκαλύπτοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κοντά στο 15%,.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα σε χαμηλό τεσσάρων μηνών και παρέμειναν κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh, καθώς ο ζεστός Οκτώβριος επέτρεψε περισσότερες ενέσεις στην αποθήκευση αντί για αποσύρσεις.

Τα άνετα επίπεδα αποθήκευσης, ο υψηλός ρυθμός εισαγωγών LNG και ο ήπιος καιρός τον Οκτώβριο και τις αρχές Νοεμβρίου μείωσαν τις ανησυχίες σχετικά με τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου στο πρώτο μέρος της περιόδου θέρμανσης. Μάλιστα, ο ηπιότερος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ανέβαλε την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Μικρές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24/11

Την ίδια ώρα στενεύουν τα περιθώρια για κοινή λύση στο ενεργειακό εντός του 2022, καθώς τίποτα δεν προμηνύει πως είμαστε κοντά σε συμφωνία στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 24ης Νοεμβρίου. Στο κακό αυτό σενάριο, οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στο επόμενο, τακτικό Συμβούλιο Υπουργών της 19ης Δεκεμβρίου ή στην σουηδική προεδρία, η οποία διαδέχεται από τον Ιανουάριο του 2023, την τσεχική.

Αν και η Κομισιόν φέρεται να επισπεύδει τις διαδικασίες για πρόταση προσωρινού πλαφόν στο αέριο, μετά και την προειδοποίηση 15 χωρών, (ξεχωρίζουν Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία), για βέτο στο συνολικό ενεργειακό πακέτο, εντούτοις οι πιθανότητες αυτή να είναι έτοιμη ως την επικείμενη σύνοδο των υπ. Ενέργειας, είναι μικρές.

Οι διαφωνίες μεταξύ των 27 παραμένουν, η Γερμανία επιμένει ότι η επιβολή ακόμη και ενός ευέλικτου «δυναμικού πλαφόν» μπορεί να διώξει τους προμηθευτές αερίου από τις ευρωπαϊκές αγορές, και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα επέλθει συμφωνία μέσα στις επόμενες εννέα ημέρες.

Πτώση για το πετρέλαιο

Αντιθέτως πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, υπό το βάρος του σταθερού δολαρίου και της αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα, που κατέρριψαν τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της οικονομίας του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετερελαίου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent υποχώρησαν κατά 2,81 δολάρια ή 2,93% στα 93,18 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισαν με κέρδη 1,1% την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI υποχώρησαν κατά 3,15 δολάρια ή 3,53% στα 85,82 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 2,9%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria