Ελληνογαλλική ασπίδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - OlaDeka

Ελληνογαλλική ασπίδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι δύο υπουργοί Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Σεμπαστιάν Λεκορνύ που συναντήθηκαν χθες (Δευτέρα 7 Νοεμβρίου) στη Λοριάν της Γαλλίας, αμέσως μετά την τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας FDI Belharra για λογαριασμό του γαλλικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι παρουσίασαν στον Νίκο Παναγιωτόπουλο την επικαιροποιημένη πρόταση τους για τις Κορβέτες GoWind ενώ προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις της Αθήνας για νέα πολεμικά πλοία, προσέφεραν «λύσεις» που περιλαμβάνουν και την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για την 4η ελληνική Φρεγάτα Belharra, η τιμή της οποίας θα παραμείνει «κλειδωμένη» μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε στον ομόλογό του το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της 4ης Φρεγάτας κλάσης «ΚΙΜΩΝ» που θα φέρει το όνομα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» ζητώντας ταυτόχρονα από τους Γάλλους να καταθέσουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τις GoWind αλλά και για την εμπλοκή των ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Για να αποφασίσουμε πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις, εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουν με κάποιες βασικές ερωτήσεις ως προς τη χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τελική επιλογή να γίνει αρκετά σύντομα, ενδεχομένως πριν την αλλαγή του έτους.

Στην περίπτωση των Κορβετών μάλιστα, η γαλλική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την άκρως ανταγωνιστική πρόταση των Ιταλών, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία, με το Παρίσι να εξετάζει πρόταση – πακέτο με Κορβέτες και την 4η Belharra ώστε να πάρει τη ρελάνς πριν την εκπνοή της διαδικασίας επιλογής.

Κοινό μέτωπο

Η παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην τελετή καθέλκυσης της γαλλικής FDI «Ναύαρχος Ρονάρ» είχε ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό και εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Σε επίπεδο σημειολογίας, ολόκληρη η τελετή είχε γαλανόλευκο χρώμα αν και επρόκειτο για την καθέλκυση του γαλλικού πλοίου ενώ η ελληνική σημαία βρισκόταν διαρκώς στο φόντο των ομιλητών με τις αναφορές στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να είναι συνεχείς. Και επί της ουσίας όμως, οι δύο υπουργοί Άμυνας επιβεβαίωσαν το κοινό μέτωπο Αθήνας – Παρισιού απέναντι στον αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μία ακόμη φορά κατέστη σαφές πως αν απαιτηθεί, το Παρίσι θα βρεθεί στο πλευρό της Αθήνας.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές προβοκάτσιες και τον κίνδυνο επεισοδίου με την Τουρκία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «Ελλάδα και Γαλλία έχουν τη δική τους σταθερή συμμαχική σχέση» και αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, ξεκαθάρισε ότι «θα εφαρμοστεί αν απαιτηθεί».

Σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, αναμένεται και η άφιξη των δύο νέων Rafale F3R, με τα οποία οι ελληνικές ριπές θα ανέρχονται πλέον σε οκτώ ενώ μέχρι τις αρχές του νέου έτους, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τέσσερα ακόμη αεροσκάφη. Τα δύο Rafale θα «παραλάβει» ένα από εκείνα που υπηρετούν ήδη στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» και στη συνέχεια η τριάδα θα πραγματοποιήσει τιμητική διέλευση άνωθεν της αεροπορικής βάσης Δεκέλειας, στο Τατόι όπου θα πραγματοποιείται η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αεροπόρους στο πλαίσιο της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria