Αλέξης Τσίπρας: Προοδευτική ανασύνταξη της χώρας – Τίποτε δεν θα μπει κάτω από χαλί - OlaDeka

Αλέξης Τσίπρας: Προοδευτική ανασύνταξη της χώρας – Τίποτε δεν θα μπει κάτω από χαλί

Η Ελλάδα πρέπει «να απαλλαγεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και να εκλέξει μια κυβέρνηση «νέα, ισχυρή προοδευτική», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους «New York Times World Review 2022» ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι ο εγγυητής της προοδευτικής ανασύνταξης της χώρας. Τονίζει, δε, ότι «οι μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» και υπογραμμίζει ότι «στον πυρήνα λοιπόν της λύσης, βρίσκεται η έννοια-κλειδί: δικαιοσύνη».

Στο άρθρο του με τίτλο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη: Τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα του αύριο», ο κ. Τσίπρας περιγράφει τις συνθήκες και τις αιτίες των «πολλαπλών πληγμάτων» που έχει υποστεί η δημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες, τα περισσότερα από τα οποία «έχουν τις ρίζες τους στη διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην έξαρση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και, συνεπαγόμενα, στις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες φέρνουν ξανά τον δυτικό κόσμο μπροστά στο φάσμα της ακραίας φτώχειας και των ανισοτήτων, της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού».

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που αξιοποίησαν την πανδημία ως αφορμή για να θέσουν ένα άκρως αυταρχικό πλαίσιο στη λειτουργία της δημόσιας ζωής».

Κριτική στη ΝΔ για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, επίσης, ότι στην Ελλάδα η πανδημία αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση «ως αφορμή για να δικαιολογήσει κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης δίχως κριτήρια, έκτακτες συνθήκες απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών σε ημέτερους, αλλά και πιο χαλαρό πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Σημειώνει, δε, ότι η διαδικασία εξασθένησης της δημοκρατικής λειτουργίας είναι δυναμική και πως «τόσο οι δηλωμένοι εχθροί της δημοκρατίας όσο και αυτοί που την θεωρούν περίπου εμπόδιο στα ιδιοτελή τους συμφέροντα, εφευρίσκουν διαρκώς περισσότερους τρόπους να την παρακάμψουν και να την απαξιώσουν».

Ο κ. Τσίπρας υπερτονίζει πως «μια κυβέρνηση που στοχεύει να εφαρμόσει ακραία νεοφιλελεύθερα -και άρα αντιλαϊκά- μέτρα δεν διστάζει να αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να επιβληθεί. Μια εξουσία που αισθάνεται ότι είναι ανέλεγκτη, καθώς ελέγχει τη πλειονότητα των ΜΜΕ, θεωρεί ότι μπορεί να διαλύει το κοινωνικό κράτος, να κάνει αφαίμαξη στον οικογενειακό προϋπολογισμό για χάρη των καρτέλ της αισχροκέρδειας, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.

»Και ακριβώς επειδή αισθάνεται ανέλεγκτη, δεν διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιεί πρακτικές που μας πηγαίνουν σε πολύ σκοτεινές εποχές, όπως οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, που μάλιστα συντονίζονται από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού μέσω του διευθυντή του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυητής 

«Το πραγματικό αιτούμενο σήμερα για τη δημοκρατία έχει δύο όψεις, «η πρώτη αφορά την άμεση ανάγκη να αποδώσει ο βασικός δρων του πολιτεύματος -δηλαδή οι πολίτες- τις ευθύνες γι’ αυτή την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα. Να απαλλαγεί δηλαδή από την κυβέρνηση της ΝΔ και να εκλέξει μια νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, την οποία πάνω απ’ όλα θα μπορεί να την εμπιστευθεί και, προφανώς, να την ελέγχει».

Η δεύτερη όψη, σημειώνει, «έγκειται στο έργο της επόμενης ημέρας όσον αφορά την αποκατάσταση και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Εκεί όπου απαιτείται σχέδιο και, κυρίως, πολιτική βούληση».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria