Nouriel Roubini: Έρχεται κρίση χειρότερη από τα ‘70s και το 2008 - OlaDeka

Nouriel Roubini: Έρχεται κρίση χειρότερη από τα ‘70s και το 2008

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μία περίοδο που θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία των κρίσεων της δεκαετίας του 1970 και της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, προειδοποιεί ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Η ζημιά που προκαλούν στις αγορές και τις οικονομίες οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι πολύ μεγάλη για να την αντέξουν οι κεντρικές τράπεζες, προβλέπει ο «Dr Doom» και εκτιμά ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εγκαταλείψουν τελικά τις προσπάθειες σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους πριν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ο οικονομολόγος προειδοποιεί για δομικά εμπόδια που θα περιορίζουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε στο Bloomberg, πρόκειται για τον πόλεμο στην   Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην  Κίνα  και μεγαλύτερες δυνάμεις που επιδρούν, όπως η αποπαγκοσμιοποίηση, η μεταφορά της παραγωγής σε «φιλικές» χώρες, η γήρανση των πληθυσμών, οι περιορισμοί στη μετανάστευση, ο κυβερνοπόλεμος, οι λαϊκιστικές πολιτικές, η άνοδος των συνδικάτων, άλλες πανδημίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Roubini βλέπει ενδείξεις της κρίσης που έρχεται, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 20% της αξίας τους φέτος, τις πιέσεις στο private equity, την επιβράδυνση του αμερικανικού real estate και την πτώση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, όπου οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονταν τα χαμηλά επιτόκια εδώ και χρόνια για να συσσωρεύσουν χρέη.

«Ακόμα και τα υψηλής αξιολόγησης ομόλογα εμφανίζουν αποδόσεις που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και χρόνια. Και αυτό είναι μόλις η αρχή της επώδυνης περιόδου. Περιμένετε να δείτε τον πραγματικό πόνο. Και τότε, θα έχουμε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που θα ‘σπάσουν’ σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως όχι τώρα στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα διεθνώς. Υπάρχουν 1-2 εταιρείες που είναι τεράστιες και έχουν συστημική σημασία. Μπορούν να καταρρεύσουν. Μπορεί να υπάρξει ένα νέο φαινόμενο Lehman και τότε η Fed θα πρέπει να κάνει πίσω. Θα έχουμε μία σοβαρή ύφεση και θα έχουμε ένα σοκ στις αγορές. Σίγουρα θα κάνει πίσω», είπε ο Roubini. Για εκείνον, οι τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω στα δημοσιονομικά της σχέδια έπειτα από τις έντονες πιέσεις της αγοράς ομολόγων, είναι ένα παράδειγμα των όσων έρχονται και του πώς οι policymakers θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.

Σε άρθρο του στο Time παράλληλα, αναφέρεται σε μια «στασιμοπληθωριστική κρίση που δεν μοιάζει με ο,τιδήποτε έχουμε δει ποτέ».

Κάνει λόγο για έναν τοξικό οικονομικό συνδυασμό «χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού» ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε «τεράστιες αφερεγγυότητες και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Ο οικονομολόγος προβλέπει μια ύφεση που θα συνοδευτεί από υψηλό πληθωρισμό, και άρα μία περίοδο που θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία της δεκαετίας του 1970 και της κρίσης του 2008. Αυτό που θα κάνει την περίοδο αυτή ιδιαίτερα επώδυνη είναι τα υψηλά επίπεδα των χρεών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και επιχειρήσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria