Monde: Πρωτοβουλία Μακρόν για συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας: Ο ρόλος του Πάπα - OlaDeka

Monde: Πρωτοβουλία Μακρόν για συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας: Ο ρόλος του Πάπα

Η επίσκεψη του Γάλλου Πρόεδρου στη Ρώμη και η συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ενώ οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία, ορισμένες από τις χώρες στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δεν θέλουν να ακούσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν – ο οποίος από το βήμα του Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 20/9 είχε δηλώσει ότι η «Η Γαλλία απορρίπτει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη» – που βρίσκεται από σήμερα Κυριακή στην Ρώμη μίλησε κατά την έναρξη των εργασιών συνόδου για την ειρήνη που οργανώνεται από την κοινότητα Sant’Egidio στην Ρώμη.

«Μία ειρήνη είναι εφικτή» στην Ουκρανία, όταν «θα το αποφασίσουν» οι Ουκρανοί, δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Ας μην αφήσουμε σήμερα την ειρήνη όμηρο κατά κάποιον τρόπο της ρωσικής εξουσίας (…) Μία ειρήνη είναι εφικτή, μόνο εκείνη η ειρήνη που οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν, όταν το αποφασίσουν», πρόσθεσε κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αιτιολόγησε την δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο λέγοντας ότι ο σκοπός είναι «κάποια στιγμή ο ουκρανικός λαός να είναι σε θέση να επιλέξει την ειρήνη, υπό τους όρους που θα έχει εκείνος αποφασίσει».

«Η ειρήνη θα οικοδομηθεί με τον άλλο, που είναι ο εχθρός του σήμερα, γύρω από ένα τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επέμενε να παίρνει την πρωτοβουλία για άκαρπες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις παραμονές τις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και μετά από αυτήν, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, και κυρίως των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών.

Ο Μακρόν αμέσως μετά την ομιλία του θα διπνίσει παρέα με διανοούμενους και τον o ιδρυτής της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Αντρέα Ρικάρντι. Ο Ρικάρντι γνωστός για τις μεσολαβητικές του ενέργειες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τα Βαλκάνια.

Ο Ρικάρντι μιλώντας στην Le Monde ανέφερε οτι ήθελε, με την ευκαιρια συνόδου για την ειρήνη στη Ρώμη «να αναδημιουργήσει και να φέρει μια κουλτούρα ειρήνης στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής».

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο τη Δευτέρα (24/10) το πρωί και αναμένεται να μιλήσουν για την Ουκρανία. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί ξανά στο Βατικανό τον Νοέμβριο του 2021.

Το ταξίδι στη Ρώμη θα πρέπει να επιτρέψει στον Εμανουέλ Μακρόν να ακουστεί το μήνυμά του για Ειρήνη. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε μάταια να σταματήσουν οι μάχες. Επιδίωξε επίσης να μεσολαβήσει πριν και μετά τις αρχές της ρωσικής εισβολής, αποφεύγοντας παράλληλα τη ρήξη με τον πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο, θρησκευτικό εγγυητή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Φόβος νέας κλιμάκωσης για την Κριμαία

Επισήμως, δεν τίθεται θέμα δρομολόγησης οποιασδήποτε διαμεσολάβησης, έστω κι αν ο Μακρόν προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να προωθήσει αυτή την προοπτική ώστε, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η Γαλλία και η Ευρώπη να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στην Πράγα, στη σύνοδο κορυφής για την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) στις 6 Οκτωβρίου, μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον μοναδικό ηγέτη μέχρι σήμερα που έχει κομβική θέση στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Η συζήτηση παραμένει αναγκαιότητα»

«Το να μιλάμε για ειρήνη δεν είναι προδοσία των Ουκρανών. Η πρώτη μου επίσκεψη στην Ουκρανία χρονολογείται από το 1989 και κατάλαβα την επιθυμία των Ουκρανών για ανεξαρτησία, αναφέρει ο Αντρέα Ρικάρντι.

«Δεν είμαστε αφελείς, γνωρίζουμε τη φύση των Ρώσων συνομιλητών, αλλά η συζήτηση παραμένει αναγκαιότητα. Ο Μακρόν είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που έχει τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή».

Για τον ιδρυτή του Sant’Egidio, «η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο, αλλά πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια της Ευρώπης σε μια θέση που θα είναι παρόμοια με αυτή του Εμμανουέλ Μακρόν».

«Στο σημερινό πλαίσιο, με τον πυρηνικό κίνδυνο, είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά για ειρήνη», λέει ο Αντρέα Ρικάρντι, αναφερόμενος στις πρόσφατες απειλές για ατομική αντιπαράθεση που διατυπώθηκαν από το Κρεμλίνο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria