1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης» στο Άργος Ορεστικό! - OlaDeka

1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης» στο Άργος Ορεστικό!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού

«Μέρες Απελευθέρωσης» στο Άργος Ορεστικό!

Μια εβδομάδα γεμάτη πολιτισμό για μικρούς και μεγάλους

Με μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, κινηματογραφικές προβολές βραβευμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, ομιλίες, μουσικά αφιερώματα, συνάντηση των Συλλόγων του Δήμου Άργους Ορεστικού αλλά και μια μεγάλη, διπλή, εικαστική έκθεση, ο Δήμος Άργους Ορεστικού συστήνει στο κοινό το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης».

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Απελευθέρωσης της πόλης του Άργους Ορεστικού, καθιερώνεται από φέτος μια εβδομάδα Πολιτισμού όπου κάθε χρόνο θα συμπίπτει ημερολογιακά με την εβδομάδα της 11ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα από όλο το φάσμα των τεχνών.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν φέτος από 5-13 Νοεμβρίου με αφετηρία τα εγκαίνια της διπλής καλλιτεχνικής έκθεσης στο Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad το απόγευμα του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, ενώ θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου με το αντάμωμα των Συλλόγων του Δήμου Άργους Ορεστικού στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad θα υπάρχει ειδικό σημείο συλλογής τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Διπλή έκθεση στο Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad

Το Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad (περιοχή Εμποροπανήγυρης) θα μετατραπεί για μια εβδομάδα σε έναν χώρο τέχνης που θα φιλοξενήσει δύο παράλληλες εκθέσεις. Μια ομαδική έκθεση με μοναδικές δημιουργίες των μαθητών των σχολείων του Δήμου μας με κεντρικό τίτλο «Ελευθερία είναι…» και μια συγκινητική εγκατάσταση ιστορικών κειμηλίων και αντικειμένων, ανέκδοτων φωτογραφιών και βίντεο, οκτώ Συλλόγων του Δήμου Άργους Ορεστικού με γενικό τίτλο «Μνήμες».

Η διπλή αυτή έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 5 έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά 10:00-13:00 για τα σχολεία όλου του Νομού (κατόπιν συνεννόησης) και 18:00-20:00 για το γενικό κοινό.

Το πρόγραμμα

Κινηματογράφος

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 21:00,Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με CINOBO – Cinema No Borders –

«Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» (Alcarras)

Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν, Παραγωγή 2022

Βραβεία: Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Πέντε χρόνια μετά το πολυβραβευμένο «Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι», η Ισπανίδα δημιουργός Κάρλα Σιμόν επανέρχεται με ένα οικογενειακό δράμα, βραβευμένο με την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στις «Ροδακινιές του Αλκαράς», η οικογένεια Σολέ περνούσε κάθε καλοκαίρι μαζεύοντας τα ροδάκινα από τον οπωρώνα της στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό στην Ισπανία. Αλλά η φετινή σοδειά θα είναι μάλλον η τελευταία τους, καθώς αντιμετωπίζουν έξωση. Τα νέα σχέδια για τη γη περιλαμβάνουν την εκρίζωση των ροδακινιών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, κάτι που προκαλεί ρήγμα στη άλλοτε σφιχτοδεμένη μεγάλη οικογένεια.

Trailer: https://youtu.be/iDpfNFxW8eE

Θέατρο

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 21:00, Πολιτιστικό Κέντρο

«Το Κτήμα»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, Κεντρική Σκηνή.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Τσακίρης, Ντίνα Αβαγιανού, Γεράσιμος Μιχελής, Μάγδα Πένσου, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Πέτρος Δημοτάκης.

Με την υπογραφή του Λάκη Λαζόπουλου, επεξεργασία κειμένου του Κώστα Τσιάνου και σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας Κουμίδου, «Το κτήμα» έρχεται να χαρίσει γέλιο και ευεξία με καταιγιστικό χιούμορ και διονυσιακό οίστρο, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας της ελληνικής επαρχίας.

Ο μεγαλοκτηματίας Ευάγγελος και η σύζυγός του Ιφιγένεια έχουν τρία παιδιά, τον Λάμπρο, την Όλγα και τον Στέφανο, κτήματα, καταθέσεις, λίρες αλλά και πολλά ένοχα μυστικά. Όταν πεθαίνει ο γείτονάς τους, η διεκδίκηση ενός προσοδοφόρου κτήματος γίνεται ευκολότερη. Ποιος όμως θα είναι ο κληρονόμος; Τι ορίζει στην διαθήκη του ο Ευάγγελος; Ποιος είναι ο άγνωστος Χ που αλλάζει τις ισορροπίες της οικογένειας;

Τα κωμικά γεγονότα εναλλάσσονται με την σκληρή πραγματικότητα των έξι χαρακτήρων του έργου, για να οδηγηθούν σε ένα αναπάντεχο φινάλε.

Trailer: https://youtu.be/7KOWOHIm3jY

Μουσικό αφιέρωμα

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 21:00, Πολιτιστικό Κέντρο

«Εδώ το φως»

Μουσικό σχήμα «Απ’ τα καινούργια στα παλιά»

Μουσική επιμέλεια, μπουζούκι: Τάσος Δούκας

Καλλιτεχνική διεύθυνση – πλήκτρα: Νίκος Καρατζίδης

Κιθάρα: Σάκης Κύρου

Μπάσο: Παναγιώτης Σάρρος

Τύμπανα: Μιχάλης Αγγελίδης

Τραγούδι: Αποστόλης Μισιρλής, Κική Καρατζίδου

Παιδικό θέατρο

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 12:00, Πολιτιστικό Κέντρο

«Γκριμ και Γκριμ»

Θεατρική Ομάδα «ΤΟΠΙ»

Πρωταγωνιστούν: Νάντια Καβουλάκου, Στέλλα Μαγκανά, Μάνος Στεφανάκης, Δημήτρης Πλειώνης

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης

Κίνηση/Χορογραφίες: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου

Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Στέλλα Μαγκανά

Πρωτότυπη Μουσική: Νάσσος Σωπύλης

Κατασκευή Σκηνικού: Άγγελος Καρύδας

Διάρκεια: 70 λεπτά.

Η αγαπημένη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ μετά τις επιτυχίες «Ο τρομερός εχθρός και ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» του Χ. Μπουκάι και τα «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» του Τ. Ροντάρι, παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα, εμπνέεται από τα παραμύθια των αδελφών Grimm και δημιουργεί μια διαδραστική παράσταση γεμάτη μηνύματα και συναισθήματα για τα σημερινά παιδιά. Συνδυάζοντας παιχνιδιάρικα σε μια πρωτότυπη παράσταση παραμύθια των αδελφών Γκριμ, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν ιστορίες που μιλούν για αυτά που δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά: απληστία, αλαζονεία, εγωισμός, εξαπάτηση. Μια νέα διαδραστική παράσταση που ενεργοποιεί την φαντασία των παιδιών και τα φέρνει σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών!

Ομιλία

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 18:30, Πολιτιστικό Κέντρο

«Η Ελευθέρια της Δυτικής Μακεδονίας και ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος»

Αλέξανδρος Μακρίδης, Αρχαιολόγος – Φιλόλογος

Μουσικοχορευτική εκδήλωση των Συλλόγων του Δήμου Άργους Ορεστικού

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 19:00, Πολιτιστικό Κέντρο

«Μαζί»

Οι Σύλλογοι του Δήμου Άργους Ορεστικού ανταμώνουν και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που στόχο έχει να ψυχαγωγήσει αλλά και να συμβάλλει στη διάδοση ηθών και εθίμων.

Συμμετέχουν:

Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού

Λαογραφικός Όμιλος «ΑΡΓΕΣΤΑΙ»

Μορφωτικός Σύλλογος «Η ΟΡΕΣΤΙΣ»

Σύλλογος Γυναικών Κωσταραζίου «Διαμαντόνυφη»

Σύλλογος Μικρασιατών «Η Κύζικος»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria