Μια νέα τάση βλέπουμε να κυριαρχεί τελευταία στα social media, μέτοχοι της οποίας είναι άνθρωποι χωρίς διαβήτη που στην προσπάθειά τους να χάσουν πιο εύκολα βάρος στρέφονται σε αντιδιαβητικά φάρμακα -και συγκεκριμένα σε ένα, το όνομα του οποίου έχει γίνει viral. Είναι, όμως, κάτι τέτοιο ασφαλές;
Μια απλή “βόλτα” στο TikTok αρκεί για να διαπιστώσει κανείς, ότι η νέα αυτή “μόδα” στο αδυνάτισμα επικρατεί κυρίως ανάμεσα σε γυναίκες που θέλουν να χάσουν γρήγορα πολλά κιλά, π.χ. μετά την εγκυμοσύνη. Τα άτομα που δοκιμάζουν αυτή τη μέθοδο ορκίζονται, ότι έχουν δει θαύματα και το αποδεικνύουν επιδεικνύοντας το σώμα τους που είναι φανερά αδυνατισμένο μερικές εβδομάδες μετά τη χρήση του ενέσιμου φαρμάκου. Η Marie είναι μία από αυτές:
Βοηθούν τα αντιδιαβητικά φάρμακα στην απώλεια βάρους;
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, “Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια νέα σχετικά κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων, οι αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1 (glucagon-like peptide-1), μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς όσο και τους μη διαβητικούς ασθενείς να χάσουν βάρος”.
Συγκεκριμένα η ανάλυση έδειξε, ότι τα άτομα που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο “έχασαν περισσότερο βάρος (περίπου 2.9 kg περισσότερο) σε σύγκριση με τους ασθενείς που ελάμβαναν εικονικό φάρμακο ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα”.
Επιπλέον “Τα ανάλογα GLP-1 είχαν ευεργετικές επιδράσεις και στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα χοληστερίνης και στο γλυκαιμικό έλεγχο. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ναυτία, εμετός και διάρροια.”
Το άρθρο, ωστόσο, επισημαίνει: “Μέχρι την πραγμάτωση περαιτέρω κλινικών μελετών, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν ένδειξη και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους ειδικά σε μη διαβητικούς ασθενείς.”
Καθ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: “Ασφαλές το φάρμακο αλλά συνιστάται μόνο στα υπέρβαρα άτομα”
Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας/Διαβήτη κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης μιλώντας στο Infowoman.gr επιβεβαιώνει, ότι οι “υποδοχείς GLP είναι γνωστοί σαν αγωγή εδώ και μία δεκαετία. Αυτούς τους συναντάμε σε φάρμακα που χορηγούνται είτε 1 κάθε μέρα είτε 1 κάθε εβδομάδα, ενέσιμα, με βραχεία ή μακρά δράση.”
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας, ότι “υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει, ότι τα φάρμακα αυτά προστατεύουν το μυοκάρδιο, ενώ υπάρχει ένδειξη πως όταν κάποιος διαβητικός έχει στεφανιαία νόσο θα είναι λάθος να μην λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο”.
Πρόκειται, λοιπόν, για “καλά φάρμακα”, τα οποία, όπως σημειώνει ο γιατρός, βρέθηκε να έχουν θετική επίδραση και στο βάρος σώματος, αφού “μπορούν να το μειώσουν μέχρι και 10%. Βέβαια, η εμπειρία έχει δείξει, ότι μόλις σταματήσει το άτομο τη θεραπεία με αυτά, θα πάρει τα κιλά πίσω.”
Αναφορικά με το συγκεκριμένο φάρμακο που φαίνεται να λαμβάνεται πλέον και από μη διαβητικούς, ο κ. Χαλβατσιώτης ξεκαθαρίζει, ότι αυτό “πήρε ένδειξη αντιμετώπισης της παχυσαρκείας και για άτομα που δεν έχουν διαβήτη”. Το τελευταίο φάρμακο της “ομάδας” αυτής κυκλοφορεί ενέσιμο, ωστόσο σύντομα θα διατίθεται και δισκία.
“Επανάσταση στον χώρο της παχυσαρκίας”
Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια “επανάσταση στον χώρο της παχυσαρκίας”, καθώς πρόκειται για ένα φάρμακο που βοηθά τα άτομα με διαβήτη, ενώ στα άτομα χωρίς διαβήτη λειτουργεί ουδέτερα -είναι, δηλαδή, ασφαλές. Πρόκειται για φάρμακο που δεν καίει λίπος, αλλά επί της ουσίας δρα στις ορμόνες της όρεξης μειώνοντάς την.
“Υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές, πόνο στην κοιλιά, τάση για εμετό κ.λ.π., αλλά μόνο τις πρώτες ημέρες”, λέει ο γιατρός αναφορικά με τις αντενδείξεις.
Μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού
Πρέπει να τονιστεί, ότι καθώς πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο, οι γιατροί προς το παρόν το “γράφουν” σε κάποιο μέλος της οικογένειας που μπορεί να έχει ζάχαρο για να το λάβει τελικά το άτομο που θέλει να χάσει βάρος -κι ας μην είναι διαβητικό.
“Για να πάρει έγκριση και για μη διαβητικούς, πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες. Και τότε το φάρμακο θα μπορεί να γράφεται”, εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης. Διευκρινίζει, πάντως, ότι “Θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν πράγματι υπερβάλλον βάρος και όχι στο πλαίσιο της ωραιοπάθειας κάποιων που θέλουν π.χ. να πέσουν από τα 50 κιλά στα 45. Το άτομο, δηλαδή, θα πρέπει να είναι πραγματικά παχύσαρκο για να το λάβει και φυσικά θα πρέπει, ταυτόχρονα, να εκπαιδεύσει τη λαιμαργία του, ώστε να μην ξανακυλήσει όταν θα σταματήσει να το παίρνει.”