Τα 20 επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια - OlaDeka

Τα 20 επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, το ίδιο και η αγορά εργασίας – Πόσο έτοιμοι είστε για το μέλλον;

Οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας αποδεδειγμένα έχουν υποστεί δραστικές αλλαγές με την πάροδο των ετών, την ώρα που οι καινοτομίες μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τα σημερινά επαγγέλματα. Τι επιφυλάσσει, λοιπόν, το μέλλον επαγγελματικά, λαμβάνοντας υπόψη το νέο τεχνολογικό κύμα που βρίσκεται μπροστά μας;

Πριν από μερικά χρόνια, γινόταν πολύς λόγος για τις νέες τεχνολογίες και για το πώς ο κόσμος θα άλλαζε δραστικά γύρω στο 2022. Παρουσιάστηκαν πολλές περίεργες προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστεί η ζωή μας από όλες τις αλλαγές που θα έρθουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε μια τεχνολογική επανάσταση που, μέχρι τώρα, υπήρχε μόνο σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Το ζητούμενο της κάθε γενιάς

Ενώ η γενιά Χ ήθελε σταθερότητα και απόκτηση αγαθών, οι Millennials θέλουν εμπειρίες, οι οποίες δεν συνδέονται απαραίτητα με την κατοχή περισσότερων πραγμάτων, ενώ η γενιά Ζ γεννήθηκε στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που κάνουν όλων των ειδών τα πράγματα ταυτόχρονα. Δεν είναι τυχαίο ότι αντιπροσωπεύουν το τεχνολογικό μέλλον της αγοράς εργασίας και είναι οι ίδιοι που οδηγούν και τις τάσεις.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές ιδιωτικής μεταφοράς και προτιμούν να νοικιάζουν αντί να αγοράζουν δικό τους σπίτι για να ζήσουν. Η λογική της αγοράς εργασίας θα ευθυγραμμίζεται πάντα καθώς η επιστήμη καινοτομεί, η τεχνολογία αναπτύσσεται και νέες απαιτήσεις προκύπτουν στον κόσμο. Γι’ αυτό γίνεται τόσος λόγος για τις εταιρείες καινοτομίας και αυτό που κάνουν είναι στην πραγματικότητα το εξής: προσαρμόζονται σε αυτό που θέλει το κοινό.

Εταιρείες όπως η Airbnb και η Uber δεν ήταν απλώς μια τυχερή επιχειρηματική κίνηση. Και με βάση αυτή τη ζήτηση στην αγορά οι ειδικοί προβλέπουν τα επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια!

Θέσεις εργασίας του μέλλοντος: Τα 20 επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια

Αν και πολλά επαγγέλματα θα πάψουν απλώς να υπάρχουν, άλλα θα δημιουργηθούν για να καλύψουν νέες ανάγκες μελλοντικά. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε την κορυφαία 20άδα, στην περίπτωση που σκέφτεστε τον επαγγελματικό σας προσανατολισμό.

Προγραμματιστές λογισμικού

Είναι, και θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύτιμοι επαγγελματίες στην αγορά. Αποτελούν μέρος της ομάδας που δημιουργεί νέα συστήματα για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Χωρίς τους προγραμματιστές, αυτή η εποχή της τεχνολογίας δεν θα βρισκόταν σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Αναλύουν, κατανοούν, εκτελούν και συντηρούν πλατφόρμες και γράφουν τον κώδικα που δημιουργεί επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

Ειδικοί στην εμπειρία χρήστη/πελάτη

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για αυτόν τον επαγγελματία στην αγορά, όπως Customer Success Analyst. Η δουλειά αυτού του επαγγελματία είναι να παρέχει όλη την απαραίτητη βοήθεια σε έναν πελάτη όταν αγοράζεται ένα συγκεκριμένο προϊόν ή όταν προσλαμβάνεται μια υπηρεσία.

Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι η επικοινωνία με τον πελάτη πραγματοποιείται αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση και την αφοσίωση. Είναι όλο και πιο συνηθισμένο να συναντάμε αυτούς τους επαγγελματίες σε εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλες πλατφόρμες που δίνουν μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και τη θετική εμπειρία του πελάτη.

Δημιουργοί περιεχομένου στο διαδίκτυο

influencer

Αυτοί οι επαγγελματίες είναι ήδη δημοφιλείς και θα παραμείνουν έτσι και τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τους ανθρώπους που δημιουργούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο -γνωστοί, επίσης, ως digital influencers. Ένας δημιουργός είναι «μάγος» όταν πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το Instagram. Η επιτυχία αυτών των επαγγελματιών μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να συνδέονται περισσότερο με πραγματικούς ανθρώπους και όχι με εμπορικά σήματα. Ωστόσο, τα brands ανά τον κόσμο το γνωρίζουν ήδη αυτό και διερευνούν όλο και περισσότερο τις συνεργασίες με διαδικτυακούς influencers.

Σύμβουλος δημιουργών περιεχομένου

Υπάρχουν πολλά πρακτορεία και επαγγελματίες που φροντίζουν για την καριέρα των ψηφιακών influencers και η τάση είναι ότι θα χρειάζονται όλο και περισσότεροι καθώς θα εμφανίζονται νέοι δημιουργοί. Οι σύμβουλοι των δημιουργών, εκτός από το να βοηθούν στο να πετύχουν συνεργασίες με εταιρείες, καθοδηγούν και διαχειρίζονται, επίσης, την πορεία της καριέρας τους.

Διαδικτυακός δάσκαλος

Διαδικτυακός δάσκαλος

Μια σημαντική τάση στα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι η διαδικτυακή διδασκαλία -η οποία με την πανδημία επιλέχθηκε πολύ και από πολλούς. Και οι δάσκαλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες της διαδικτυακής τάξης, η οποία τους επιτρέπει να προσεγγίζουν περισσότερους μαθητές.

Αυτό είναι ένα ατού για τους επαγγελματίες που θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους στον τομέα των γνώσεων με την αγορά των διαδικτυακών μαθημάτων να εξειδικεύεται και να διαδίδεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.

Coaching

Ο coacher είναι ένας επαγγελματίας που βοηθάει άλλους ανθρώπους να προοδεύσουν σε διάφορους τομείς της ζωής τους, αλλά κυρίως στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Υπάρχουν «προπονητές» σε όλα τα είδη των τομέων, όπως τα οικονομικά, η συναισθηματική νοημοσύνη, η απώλεια βάρους, η πνευματικότητα κ.λπ. Για όσους επιθυμούν να γίνουν coachers, υπάρχουν μαθήματα για το συγκεκριμένο επάγγελμα, τεχνικές διδασκαλίας και εργαλεία για να βοηθήσουν τους μελλοντικούς πελάτες τους.

Personal trainer

Personal trainer

Τώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν όλο και περισσότερο την εικόνα του σώματος, η ζήτηση για ανθρώπους που θέλουν να γυμνάζονται καθημερινά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, γι’ αυτό και χρειάζονται τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου προπονητή για να τους σηκώσει από τον καναπέ και να τους δημιουργήσει εξατομικευμένες ρουτίνες άσκησης, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους! Και αυτός δεν είναι άλλος από τον personal trainer.

Ψηφιακό μάρκετινγκ

Παρόλο που πρόκειται για ένα παλιό επάγγελμα, ο μάρκετινγκ manager έχει κερδίσει πολύ χώρο στον διαδικτυακό κόσμο, γεγονός που οδήγησε στην εξειδίκευση της καριέρας του με επίκεντρο το διαδίκτυο.

Αναλυτής μεγάλων δεδομένων

Αναλυτής δεδομένων

Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει να κάνει με την ανάλυση όλων των δεδομένων που προέρχονται από ένα σύστημα ή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί την επιστήμη των δεδομένων για να δείξει στις εταιρείες τι θα επηρεάσει την επιχείρησή τους τώρα και στο μέλλον. Ο ψηφιακός κόσμος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα για την ανάλυση και τη βελτίωση των διαδικασιών του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρόλος του αναλυτή μεγάλων δεδομένων έχει εμφανιστεί και έχει τόσο μεγάλη ζήτηση.

Διαχειριστής κοινότητας (Community Manager)

Υπεύθυνος για την ενασχόληση με τους πελάτες και τις κοινότητες γύρω από μια εταιρεία, τη συλλογή απόψεων προκειμένου να βελτιωθεί η επιχείρηση και η θέση της εταιρείας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ορισμένες εταιρείες διαθέτουν ήδη άτομα σε αυτή τη θέση, η οποία σίγουρα θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έναν ουσιαστικό ρόλο μέσα στους οργανισμούς, καθώς είναι αυτοί που χτίζουν την κουλτούρα γύρω από την εταιρεία, δημιουργώντας οπαδούς του εκάστοτε brand.

Μηχανικός περιβάλλοντος

Μηχανικός περιβάλλοντος

Το περιβάλλον υφίσταται δραστικές αλλαγές και το επάγγελμα αυτό θα είναι απαραίτητο μεταξύ των θέσεων εργασίας του μέλλοντος. Η κύρια ευθύνη του μηχανικού περιβάλλοντος είναι να εργάζεται με την τεχνολογία και το περιβάλλον. Η ανάγκη δημιουργίας νέων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και λύσεων για τη βοήθεια του πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητη.

Νοσοκομειακός μηχανικός

Η τεχνολογία στα νοσοκομεία έχει, επίσης, εξελιχθεί και νέα μηχανήματα αναπτύσσονται για νέες θεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις και την καθημερινή ζωή των επαγγελματιών υγείας. Γι’ αυτό οι νοσοκομειακοί μηχανικοί είναι σίγουρα ανάμεσα στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Ο κύριος ρόλος τους είναι να συγκεντρώνουν και να εφαρμόζουν όλες τις τεχνολογίες που θεωρούνται απαραίτητες για την επίλυση κάθε είδους προβλημάτων στα νοσοκομεία.

Ασφάλεια πληροφοριών

Ασφάλεια πληροφοριών

Είναι ο υπεύθυνος που θα διασφαλίζει ότι όλες οι ψηφιακές πληροφορίες μιας συγκεκριμένης εταιρείας δεν θα αλλοιωθούν ή θα παραβιαστούν. Καθώς η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί, έχει αυξηθεί και η κακόβουλη πρόθεση στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι έχουν σκοπό να κλέψουν δεδομένα από ανθρώπους και εταιρείες. Οι επαγγελματίες της ασφάλειας πληροφοριών όχι μόνο διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προστατεύονται, αλλά βοηθούν, επίσης, στη δημιουργία νέων λύσεων.

Διαχειριστής αποβλήτων

Η παραγωγή υπολειμμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδίως των στερεών, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ανάγκη διαχείρισης αυτού του θέματος. Ένας διαχειριστής αποβλήτων πρέπει να βλέπει τα σκουπίδια με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας νέα έργα και λύσεις για την εξεύρεση καλύτερων τρόπων αντιμετώπισης όλων αυτών των υλικών που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Αρχιτέκτονας και μηχανικός 3D σχεδίων

Αρχιτέκτονας και μηχανικός 3D σχεδίων

Στον τομέα της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, θα είναι δυνατή η προβολή χώρων σε 3D και γι’ αυτό οι επαγγελματίες θα πρέπει να ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα για να παρέχουν μια πιο ρεαλιστική εμπειρία στους πελάτες τους.

Σχεδιαστής φορητών συσκευών

Τα wearables είναι γυαλιά, φακοί, ρολόγια και άλλες συσκευές με κάποιο είδος τεχνολογίας που διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων. Και οι επαγγελματίες που μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις συσκευές θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Σύμβουλος εικόνας (Image consultant)

Παρόμοια με τους personal trainers, ένας σύμβουλος εικόνας παρέχει στους ανθρώπους τις καλύτερες συμβουλές για το πώς να δείχνουν καλά. Και όχι μόνο στην προσωπική τους ζωή, αλλά και στην επαγγελματική, από το κούρεμα μέχρι το ντύσιμο.

Διευθυντής καινοτομίας (Innovation manager)

Διευθυντής καινοτομίας

Όσο κι αν ακούγεται σαν ένας γενικός όρος, είναι ήδη δυνατό να βρεθούν εταιρείες που αναζητούν τους συγκεκριμένους ειδικούς. Πρόκειται για ανθρώπους υπεύθυνους για την επανεξέταση των στρατηγικών μιας εταιρείας, είτε πρόκειται για τη βασική της δραστηριότητα είτε για κάποιον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να βελτιώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Τελικά, για να μπορέσει μια εταιρεία να ξεχωρίσει στην αγορά, είναι απαραίτητο να καινοτομεί και να σκέφτεται διαφορετικά. Όλο και περισσότεροι ανταγωνιστές εμφανίζονται, και ο ρόλος του διευθυντή καινοτομίας είναι να επινοεί νέα πράγματα για να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.

Γενετιστής

Αυτό είναι ήδη ένα σημερινό επάγγελμα που θα κερδίσει περισσότερο χώρο τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των πολλών καθηκόντων ενός γενετιστή, είναι η δυνατότητα εντοπισμού ασθενειών που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο στο μέλλον, και η ανάληψη δράσης πριν ακόμη εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Διαχειριστής ταλέντων

διαχειριστής ταλέντων

Η διαχείριση ταλέντων ξεπερνάει λίγο αυτό που κάνει σήμερα το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Είναι απαραίτητο να εντοπίζονται και να δρουν πιο διεκδικητικά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των ανθρώπων, ώστε να μπορούν να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες στην καριέρα τους.

Ένας διαχειριστής ταλέντων, εκτός από την εκπαίδευση των επαγγελματιών για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, ενεργεί στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση της κουλτούρας της εταιρείας και στη μείωση του κύκλου εργασιών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria