Στροφή: Οι Ρεπουμπλικάνοι βάζουν «βέτο» στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία - OlaDeka

Στροφή: Οι Ρεπουμπλικάνοι βάζουν «βέτο» στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία

Ποιο ζήτημα θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι. «Έχουμε ξοδέψει περισσότερα από ό,τι όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί και χωρίς ουσιαστική επίβλεψη».

«Σοκαρισμένοι» δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι σχετικά με τις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών η μελλοντική βοήθεια για το Κίεβο θα μπορούσε να περιοριστεί εάν το κόμμα τους κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ενώ κάλεσαν την Ουάσιγκτον να συνεχίσει να παρέχει δικομματική υποστήριξη.

Αναλυτικότερα, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει δυσκολίες στη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας για την Ουκρανία, εάν το κόμμα του κερδίσει, αποτέλεσμα που προβλέπουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

«Σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε αυτά τα σχόλια του Μακάρθι, ειλικρινά», δήλωσε στους Financial Times την Τετάρτη (19/10) ο επικεφαλής του κόμματος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, Ντέιβιντ Αραχαμία.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι όταν συναντήθηκε με τον Μακάρθι σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, τον έκανε να πιστέψει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και είχε συνάντηση με τον κ Μακάρθι», είπε ο Αραχαμία. «Μας διαβεβαίωσαν ότι η δικομματική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα ακόμη και αν κερδίσουν στις εκλογές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, τόνισε ότι το Κίεβο υπολογίζει στη «συνεχή δικομματική υποστήριξη» από τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης. Πρόσφατα δόθηκε πράσινο φως σε ένα πακέτο 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το ζήτημα διχάζει τα αμερικανικά κόμματα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο, 11 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και 57 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αντιτάχθηκαν σε αίτημα βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Βουλευτές και αναλυτές αναμένουν ότι η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών θα αυξηθεί στο επόμενο Κογκρέσο, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές του 2024.

«Αυτό είναι ανόητο και δεν είναι βιώσιμο»

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, είπε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά θέλουν να δουν περισσότερη εποπτεία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει περισσότερα για τη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μαζί, και χωρίς ουσιαστική επίβλεψη. Αυτό είναι ανόητο και δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Μιζούρι, Τζος Χάουλι.

Η στάση Μπάιντεν και Ε.Ε

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε ότι, ενώ αναμένουν ότι η σύγκρουση θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αξιωματούχοι δεν βλέπουν άμεση προοπτική για συζητήσεις και θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια για να ενισχύσουν την Ουκρανία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ σημειώνουν τα σχόλια του Μακάρθι, δεν πιστεύουν ότι σηματοδοτούν την αρχή μιας πραγματικής αλλαγής.

Ο σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Αξιολογήσεων, Έρικ Έντελμαν, ανέφερε ότι οι διαφαινόμενες διαφωνίες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών «έχουν πολύ άσχημη αίσθηση», αλλά αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να υποστηρίζουν το Κίεβο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria